Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Hollandse Herdershond, ruwhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 223


Sectie
1


Herkomst

De Hollandse Herdershond is een oud Nederlands ras dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. Sindsdien is het ras in uiterlijk en karakter nagenoeg onveranderd gebleven. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. Op honderden landschapsschilderijen, gravures en prentbriefkaarten uit de 19e eeuw staan duidelijk herkenbare Hollandse Herdershonden in hun oorspronkelijke vorm. Ze hadden staande of tiporen en een kortharige, langharige of min of meer ruwharige vacht. De Hollandse Herdershond behoort tot de hoedende herdershonden. Hij loopt daarbij hoofdzakelijk naast de schapen (hoeden) en niet erachter (drijven), zodat de schapen in alle rust kunnen grazen. Hij moet in staat zijn om de kudde op een door de baas aangewezen plek te houden door grenzen te zoeken en daarlangs heen en weer te lopen. Herders hebben door de eeuwen heen honden voor de fokkerij geselecteerd die bij de kudde respect afdwongen zonder de dieren te verwonden. Het was verboden echt dóór te bijten! Het is daarom begrijpelijk dat een hondenras van een dergelijke oorsprong over het algemeen een hoge bijtdrempel heeft. De Hollandse Herder is geen modehond; hij is niet zo bekend en is dat ook nooit echt geweest. Het bestand in Nederland bestaat uit ongeveer 1500 kortharen, 600 langharen en 400 ruwharen. De belangstelling in het buitenland voor de "Hollander" neemt toe.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond die krachtig en evenredig gebouwd is. Een hond met veel uithoudingsvermogen. Hij heeft een levendig temperament en een intelligente uitdrukking.


Schofthoogte
reuen 57 - 62 cm; teven 55 - 60 cm


Gewicht
reuen gemiddeld 28 kg; teven gemiddeld 23 kg


Vacht
Over het hele lichaam een dichte, harde, warrelige beharing met behalve aan het hoofd, wollig dicht onderhaar. De vacht moet goed gesloten zijn. Boven- en onderlip flink behaard, zogenaamde snor en baard en twee goed afstaande ruige wenkbrauwen. Dit zogenaamde garnituur is niet zacht. Het haar op de bovenschedel en aan de wangen is minder sterk ontwikkeld. Door de beharing kan het lijken of het hoofd een meer hoekige vorm heeft. Sterk ontwikkelde broek is gewenst. Staart rondom sterk behaard. De stroming kan door het warrelige haar minder duidelijk zijn Kleuren: goud- en zilvergestroomd.


Gebruik
Vooral een gezinshond. Geschikt als hoeder bij de schaapskudde. Verder is de Hollandse Herdershond geschikt voor vele takken van hondensport


Gezondheid


Fokdieren worden onderzocht op de aanleg voor glaucoom.


Aard


Zeer trouw en betrouwbaar, steeds oplettend, waakzaam, actief, zelfstandig, met doorzettingsvermogen, intelligent, bereid te gehoorzamen.
De Hollandse Herdershond is een prima gezinshond die graag samen met zijn baas sportief bezig is. Samen deelnemen aan een van de vele takken van hondensport is daarbij een prima keuze. Een Hollandse Herdershond opvoeden en trainen gebeurt hoofdzakelijk door stemgebruik. Een Hollandse Herder is stemgevoelig. Een harde aanpak is overbodig en werkt averechts. 
Hij leert snel. Dit betekent dat hij bij de opvoeding of training snel doorheeft wat van hem verwacht wordt. Een Hollander houdt er niet van om dezelfde oefening keer op keer op de zelfde manier te herhalen. Van de eigenaar mag de nodige creativiteit verwacht worden om zijn hond steeds een uitdaging te blijven bieden zodat verveling wordt voorkomen. Hierdoor komt de Hollandse herder vaak het meest tot zijn recht in voor honden mentaal of lichamelijk uitdagende trainingsvormen zoals bijvoorbeeld speuren, hoeden, behendigheid of reddingshondenwerk.


Bijzonderheden

De vacht nu en dan kammen en twee maal per jaar plukken.