Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Gos d'Atura Català

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 87


Sectie
1


Herkomst

De Gos d'Atura Català is afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën. Het ras verspreidde zich later over de hele regio Catalonië. Zowel qua uiterlijk als gedrag staat het ras nog dicht bij zijn oorsprong als werkhond; dat geldt ook voor de vertegenwoordigers in Nederland.


Algemeen voorkomen

Goed geproportioneerd, iets langer dan hoog, met een tegen wind en weer bestendige vacht. Attente waker, rustiek, levendig en intelligent, met een trotse blik.


Schofthoogte
Reuen 47 - 55 cm, teven 45 - 53 cm


Gewicht
Gemiddeld ongeveer 20 kg


Vacht
Lang en sluik met weinig krul. Droog, niet zijdeachtig. Hoofd voorzien van haren die baard, snor en wenkbrauwen vormen; de ogen blijven zichtbaar. De rui geschiedt vaak in gedeelten, eerst de voorkant en dan de achterkant, waardoor de Gos d'Atura korte tijd uit twee halve honden met verschillende vacht lijkt te bestaan. Vachtkleur lijkt op afstand eenkleurig, met de ledematen wat lichter, maar bestaat uit een mengeling van tinten roestbruin, roodbruin, zandkleur, grijs, zwart en wit.


Gebruik
Bij het hoeden en drijven van de kudde komt de hond optimaal tot zijn recht. Werkt daarbij niet alleen op bevel, maar ook zelfstandig. Heeft een baas nodig die voldoende tijd met hem kan doorbrengen en zijn kracht en energie in goede banen weet te leiden. Zeer geschikt voor deelname aan verschillende takken van hondensport.


Gezondheid

Tot nu toe zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Achter een zachtaardig uiterlijk gaat een pittige hond schuil, geneigd om zelf initiatief te nemen. Waaks en soms nogal wantrouwend tegen vreemden en andere honden. Bij voldoende aandacht voor de socialisatie en een consequente opvoeding echter uitstekend tot gehoorzamen en verdraagzaamheid te brengen. Wie dus de kracht van een Gos d’Atura Català in goede banen weet te leiden én wie voldoende tijd heeft met de hond door te brengen, heeft er een ideale gezelschapshond aan.


Bijzonderheden

De vacht vraagt een regelmatige kambeurt met een grove kam.