Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Duitse Herdershond Stokhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
Duitse Herdershond Stokhaar


Sectie
1


Herkomst

De Duitse Herdershond is van origine een herdershond voor het hoeden van schapen. Nog steeds vinden in Duitsland jaarlijks kampioenschappen voor hoedende Duitse Herdershonden plaats. Het motto van Von Stephanitz, de oprichter van de Verein für Deutsche Schäferhunde (1899) was: ´geschiktheid voor het werk is het enige criterium voor schoonheid´. Met dit kynologische concept, dat voortbouwde op de werkeigenschappen, van het ras, legde hij de basis voor het meest geliefde ras ter wereld.


Algemeen voorkomen

Draverslichaam, middelgroot, licht gestrekt, krachtig en goed gespierd. De knoken zijn droog en de totaalstructuur is vast.


Schofthoogte
reuen 60 - 65 cm; teven 55 - 60 cm


Gewicht
reuen 30 - 40 kg; teven 22 - 32 kg


Vacht
De correcte beharing voor een Duitse Herder is stokharig of langstokharig met onderwol. De kleuren zijn zwart, grauw, zwart met roodbruine, bruine, gele tot helgrauwe aftekening; vaak een zwart zadel. Wit is niet toegestaan. Vanaf 1 januari 2011 is ook de langstokhaar variëteit erkend.


Gebruik
Veelzijdige gebruikshond die als helper voor de mens nuttige taken verricht als herdershond, lawinehond, blindengeleidehond, speurhond, waak- en verdedigingshond, politiehond. De Duitse Herdershond is daarnaast geschikt als gezinshond.


Gezondheid

De Oudduitse Herder kan HD (heupdysplasie) en ED problemen, Rugproblemen, Epilepsie en MDR1 (Multi drug resistance) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Voor MDR1 moet bloed afgenomen worden of DNA via een swab en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.
Omdat bij MDR1 naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager, vergiftigheid verschijnselen bij normale dosis medicatie), -/- (lijder, heftige overgevoeligheid verschijnselen evt dood tot gevolg).

Bron:Loes Scharenborg 


Aard

Veelzijdige, intelligente, leergierige, actieve hond. Gewenst is een evenwichtig, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig karakter. Belangrijk is dat de hond goed gesocialiseerd wordt en van zijn baas een conseqente opvoeding krijgt.


Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen, tijdens de rui is een ´herderhark´ handig.