Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Duitse Herdershond Langstokhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 166


Sectie
1


Herkomst

Variëteit van het ras Duitse Herdershond. Sinds 1 januari 2011 zijn er 2 variëteiten erkend: Stokhaar en Langstokhaar.


Algemeen voorkomen

Draverslichaam, middelgroot, licht gestrekt, krachtig en goed gespierd. De knoken zijn droog en de totaalstructuur is vast.


Schofthoogte
reuen 60 - 65 cm; teven 55 - 60 cm


Gewicht
reuen 30 - 40 kg; teven 22 - 32 kg


Vacht
Langstokhaar: Het dekhaar moet lang zijn, zacht en niet stevig dicht aanliggend, met waariers/pluimen aan oren en poten, wollige behaarde broek en wollige behaarde staart naar beneden waaiervorming. Bij het hoofd met inbegrip van de oren binnenzijde, aan de voorzijde van de ledematen op poten en tenen kort, aan de hals langer en sterker behaard, daarbij nagenoeg manen vormend. Aan de achterzijde van de poten is het haar langer tot aan het polsgewritcht, resepectievelijk het spronggewricht, aan de achterzijde van de dijen vormt het een duidelijike broek.


Gebruik
Veelzijdige gebruikshond die als helper voor de mens nuttige taken verricht als herdershond, lawinehond, blindengeleidehond, speurhond, waak- en verdedigingshond, politiehond. De Duitse Herdershond is daarnaast geschikt als gezinshond.


Gezondheid

De Oudduitse Herder kan HD (heupdysplasie) en ED problemen, Rugproblemen, Epilepsie en MDR1 (Multi drug resistance) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Voor MDR1 moet bloed afgenomen worden of DNA via een swab en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.
Omdat bij MDR1 naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager, vergiftigheid verschijnselen bij normale dosis medicatie), -/- (lijder, heftige overgevoeligheid verschijnselen evt dood tot gevolg).

Bron:Loes Scharenborg


Aard


Veelzijdige, intelligente, leergierige, actieve hond. Gewenst is een evenwichtig, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig karakter. Belangrijk is dat de hond goed gesocialiseerd wordt en van zijn baas een conseqente opvoeding krijgt.


Bijzonderheden

Variëteit van het ras Duitse Herdershond. Vanaf 1 januari 2011 kan deze varieteit op tentoonstellingen worden ingeschreven. Er geldt een aparte kampioensprijs (CAC en CACIB) en dus een aparte klasse voor deze variëteit.