Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Border Collie

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 297


Sectie
1


Herkomst

De oorsprong van de Border Collie ligt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Tijdens het werken is zijn unieke stijl te zien zoals het karakteristieke sluipen evenals het aangeboren 'eye' waarmee de hond de schapen een bepaalde kant uit dwingt. De Border mag tijdens het drijven niet in de hakken of de wol van de schapen happen of blaffen. Bij koeien, paarden of geiten mag dat wel.


Algemeen voorkomen

Een atletische, gespierde verschijning die harmonisch en sierlijk is gebouwd. De hond is rank en oogt toch stevig. Hij maakt de indruk over een groot uithoudingsvermogen te beschikken.


Schofthoogte
Reuen 53 cm, teven iets minder


Gewicht
14 - 20 kg


Vacht
Er zijn twee soorten vachten: kortharig en matig lang. Bij beide is de ondervacht dicht en zacht, de bovenvacht is dicht en middelmatig hard. Bij de halflange variëteit zijn de kraag, broek en staart overvloedig bevederd. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.


Gebruik
Een specialist in het ophalen van schapen die over een uitgestrekt terrein verspreid zijn.


Gezondheid

Zie op deze website de WKHS gezondheidsinventarisatie. Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen.


Aard

Zeer intelligent, zeer gevoelig, veelzijdig, initiatiefrijk, levendig, alert, met scherpe instincten, leert graag en gehoorzaamt goed. Deze hond moet consequent opgevoed worden. Voor zijn training is hondenkennis nodig evenals het kunnen werken op basis van wederzijds respect.


Bijzonderheden

Regelmatig borstelen.

Let op! ISDS/Border Collie: Honden met een ISDS stamboom worden uitsluitend geregistreerd in het NHSB indien de ISDS stamboom vergezeld gaat van een export pedigree van The Kennel Club (England) én als de hond geboren is in Groot Brittanië.