Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Beauceron

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 44


Sectie
1


Herkomst

Al eeuwenlang werden er in Frankrijk bij de grote kudden veelzijdige herdershonden gebruikt. Zij hadden een flinke maat en werden behalve voor het hoeden ook voor de bewaking gebruikt. Afstammelingen van deze honden zijn de Briard (de langharige) en de Beauceron ( de kortharige). Omdat de Beauceron altijd brand (bruine) aftekeningen heeft (het z.g. tan-patroon) wordt hij door de Fransen ook 'bas rouge' (roodkous) genoemd. Door zijn moedig en mensgericht gedrag werd hij in de eerste W.O. ook in het leger gebruikt voor verschillende taken.


Algemeen voorkomen

Een forse, rustieke herdershond, die goed gebouwd is. Door zijn verschijning dwingt hij respect af. Ondanks de forse bouw is hij verrassend lichtvoetig en gemakkelijk in zijn bewegingen. Hij is goed gespierd en heeft stevige botten. Zijn donkere ogen hebben een verstandige uitdrukking. Hij heeft halfhangende oren, die niet meer gecoupeerd worden. De staart reikt minimaal tot de hak en het onderste deel buigt iets op, de z.g. 'J'. Aan de achterbenen heeft hij dubbele Hubertusklauwen.


Schofthoogte
reuen 65-70 cm, teven 61-68 cm


Gewicht
30-50 kg


Vacht
Het dekhaar is niet te kort, hard en ligt stevig aan. De ondervacht is fijn, zacht en dicht. De Beauceron komt voor in de kleuren zwart met brand en driekleurig waarbij in het zwart grijze haren en vlekken voorkomen; deze kleur noemt men arlequin. Honden met deze kleur mogen ook blauwe ogen hebben.


Gebruik
Herdershond en gezinshond. Oorspronkelijk werk was het hoeden en bewaken van kudden schapen. De daarvoor nodige eigenschappen bezit de Beauceron nog steeds.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en moeten een rasgedragstest hebben doorstaan.


Aard

Braaf en onverschrokken. De Beauceron is alert, waakzaam, en zeer op de eigen mensen gericht. Hij kan terughoudend zijn naar vreemden. Hij kan dominant zijn en heeft een consequente, maar geen 'harde opvoeding nodig. Naar kinderen toe is hij voorzichtig en zacht.


Bijzonderheden

Geen. Nu en dan goed borstelen, met name in de ruiperiode.