Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Australian Shepherd

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 342


Sectie
1


Herkomst

Deze hond komt niet uit Australië, maar is in de Verenigde Staten ontwikkeld als veelzijdige herdershond voor op de farms en de uitgestrekte ranches. De Aussie is een gelijkmatige, vriendelijke hond met een groot uithoudingsvermogen en sterke hoed- en drijfinstincten.


Algemeen voorkomen

Een alerte, levendige verschijning die soepel beweegt en snel kan wenden. Hij is iets langer dan hoog. Hij heeft een korte of ingekorte staart


Schofthoogte
Reuen 50 - 58 cm; teven 45 - 53 cm


Gewicht
16 - 32 kg


Vacht
De vacht bestaat uit een dikke ondervacht met daarboven halflang steil of licht gegolfd haar. De toegestane kleuren zijn blue merle, black, red-merle en red, allemaal met of zonder witte of koperkleurige aftekeningen.


Gebruik
Herdershond


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen.


Aard

Leergierig, slim en intelligent, waaks, alert, wat terughoudend naar vreemden. Gehecht en trouw aan zijn gezin. Zeer evenwichtig. De Australian Shepherd is een gedreven werkhond die door sommigen een echte workaholic genoemd wordt. Deze hond wordt bijzonder vervelend als hij niets te doen heeft.


Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI op 12-11-1996. Definitief erkend door de FCI per 24 mei 2007. Dit betekent dat het ras vanaf die datum in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.