Annelies Coumans

En hoe besluit je dan toch om een nest te fokken!

Topicstarter: Annelies Coumans | Reacties: 34 | Laatste: 08/04/2013 12:10

Chiran ons eerste kuvasz-teefje was afkomstig van een fokker uit Duitsland. We hadden al een kuvasz-reu uit Duitsland en wilde graag voor hem een maatje erbij.

Als pupje bij de fokker was Chiran al een echt haantje, in de werpkist had ze de beste plaatjes, de dikste tepel en een echte ellebogenwerkster. Ik had haar bij de eerste bezichtiging onmiddellijk op nummer en dit bleef ook zo bij de volgende bezoeken aan de fokker.

We hadden de eerste keus uit het nest, en toen ik voor haar koos, klonk er door de fokster een zucht van verlichting. Aan ons durfde ze deze teef toe te vertrouwen , ze wist dat ze op de goede plek terecht kwam.

Chiran ontwikkelde ze goed, maar het was een "iron lady"!  die me van tijd tot tijd de nodige hoofdbrekens bezorgde. Goh, wat kon die hond moeilijk zijn. Het kosste enorm veel energie om deze hond de juiste leiding en begeleiding te geven, zodat haar gedrag accetabel was en bleef!

Ze had een ijzeren wil, super zelfstandig, en zelfdenkend, wat veel inventiviteit kosste.

De opvoeding van haar nam me grotendeels in beslag. Op tentoonstellingen gooide ze hoge ogen , en binnen de kortste keren was ze in vier landen kampioen en werd er door veel mensen op aangedrongen om een nestje met haar te fokken. Liefhebbers zat!

Maar ik was niet overtuigd, deze hond was me te hard. Ik kon me bij deze hond absoluut geen moedergevoelens voorstellen , laat staan de zorg van een nest.

Mijn besluit was genomen, met Chiran zou geen nest gefokt worden!

Tot die ene dag!

Ik had de ander honden uitgelaten en ging, zoals wel vaker met Chiran een grote wandeling maken waar gespeeld , getraind en gewandeld werd. We gingen naar het bos waar ze lekker vrij kon lopen. Ik moest haar wel in de gaten houden , want er zat wild , en daar had ze nog wel eens de neiging, om erachteraan te gaan. Ik zorgde altijd dat ze binnen een bepaald aantal meters bleef!

Op eens bleef ze staan voor wat onderbebossing en haalde lucht, zag het gebeuren. Ik riep haar bij me , maar ze negeerde mijn commando en liep heel voorzichting de onderbegroeiing in. Ze stak haar kop aan de grond , maar ik kon niet zien wat het was. Toen draaide ze langzaam om en kwam naar mij toe. Ik in de veronderstelling dat we dus verder gingen , maar zij had hier andere ideeen over. Voorzichtig pakte ze mijn pols, en dwong me als het ware, om met haar mee te lopen.

Ik liet me door haar leiden en we gingen de onderbegroeiing in,.... en toen wist ik waarom!! Er lagen twee pasgeboren reeen. Nog nat ..... ik stond werkelijk stomverbaasd. Chiran maakte kleine nog net hoorbare piepgeluidjes en wilde zich erbij neervleien. Ik kon haar tegen houden en met zachte hand terugleiden naar het pad. Zoekende met mijn ogen zag ik op 20 met afstand de moeder staan . Ik leidde haar weg van de plek en zag de moeder terug gaan naart de plek waar haar jongen lagen.

Mijn hoofd liep over. Ik had een geheel andere Chiran ervaren, ...... dit had ik nooit achter haar gezocht, zo'n zachte blik had ik nog nimmer in haar ogen gezien, en haar zorgzame gedrag naar de jongen, had ik dus nooit verwacht. ....... dat ze dit in zich had.

sÄvonds heb ik dit met mijn man besproken , en ik was om! Chiran had me ervan overtuigd dat ze wel degelijk zorgzaam kon zijn.

Chiran kreeg haar eerste nest , en was een topmoeder.  Een teef zo zorgzaam , voor haar pups en ze werkte puur instinctief. Met 3 1/2 week speende ze de pups zelf door voedsel voor te braken en dit bleef ze volhouden , tot de pups echt zelfstandig hun voedsel namen en ook goed konden verteren. Ze verdedigden haar pups met hand en tand, speelden met ze en iedere dag werd er weer wat nieuws geleerd.  Een vrolijk nest, met zelfstandige rakkertjes , waar we met de grootste zorg , nieuwe baasjes voor hebben gezocht. Alyoshka het laatse teefje dat geboren werd, bleef bij ons. Moeder en dochter, twee handen op een buik en dit is hun hele leven zo gebleven. Chiran werd bijna 13 jaar oud en haar dochter Kaatje haalde de leeftijd van 14 1/2 jaar! Twee honden om nooit te vergeten.

Dit verhaal kan misschien toekomstige fokkers aan het denken zetten. Een mooie hond is meegenomen , een gezonde hond is een voorwaarde om te fokken, maar een goed karakter  moet toch een hele belangrijke factor zijn om te besluiten om met een teefje te fokken.

 

Reacties


Esther & Shai
Esther & Shai
08/02/2013 20:23

Wij hadden op de KC een Kuvasz en die hond was een regelrechte ramp. Luisteren ho maar en als baasje met stemverheffing commando's begon te roepen zag je de blik in de ogen veranderen bij de hond. Volgens de persoon die de trainingen gaf moest ze meer en meer gaan trainen. Aan het eind van de training was baasje lief dan ook goed gegrepen en de hond hebben ze moeten laten inslapen!

Echt, ook al is het 13 jaar geleden, ik kan nog steeds pis link worden als ik eraan denk.

Puzzle & Pim
Puzzle & Pim
08/02/2013 20:26

Afschuwelijk is dat... een hond is een spiegel van jezelf. Mijn moeder had de boxers altijd als lammetjes bij zich, terwijl ze zelf klein van stuk is. Geen stemverheffing, altijd consequent en rustig en het vertrouwen verdienend van de hond. Bij mijn vader waren de boxers veel feller... spiegeltje spiegeltje...

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 20:36

Trainingen zijn ook niks voor kuvaszen. Ze worden erdoor verpest als ze in de mallemolen van een cursus mee moeten lopen.

Een kuvasz kun je alles leren maar vraag hem geen dingen die in zijn of haar ogen niet nuttig zijn. De meeste instructeurs , weten echt niks over wat er aan de andere kant van de lijn staat als het dergelijke honden betreft.

Een kuvasz leert om op commando te zitten , maar vraag het niet 3 keer achter elkaar, want dit doen ze niet. Is toch ook zinloos. Je weet dan toch dat ze het commando kennen? Ze zijn ontzettend slim, en willen graag leren, meestal in een sneller tempo dan de cursus aan kan., zolang het in hun ogen maar zinvol blijft.

Een kuvasz trainen doe je met veel fantasie, en ze leren als je ze steeds in de overtuiging laat, dat datgene wat ze doen , ze zelf uitgevonden hebben.

Wat jij beschrijft over die kuvasz komt helaas veel te veel voor! Er bestaan maar weinig goede baasjes voor dit soort honden.

Dit is ook de rede waarom ik dit topic gestart ben, mensen laten inzien , dat je door te fokken , een grote verantwoordelijkheid hebt, , zeker als het erop aankomt om goede mensen te zoeken voor de pups. Komen deze honden in verkeerde handen, worden ze meestal ingeslapen.

Een kuvasz die eenmaal ontspoort is , is weer moeilijk op de rail te krijgen! Ze hebben een geheugen als een olifant, en vergeten niks!

Esther & Shai
Esther & Shai
08/02/2013 20:57

De fokker van mijn Dober keek altijd naar de reactie van haar eigen honden als er mensen kwamen voor gesprek pup de ja of de nee en liet dat een behoorlijk deel uitmaken van haar keuze. Doe jij dat ook, kijken naar de interactie tussen eventuele kopers en je honden?

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 21:31

Eerlijk gezegd wel!, maar ook weer niet! Ik ben zelf geen makkelijke tante, maar wel eerlijk en fair, en zeg altijd misschien vaak te snel wat ik van  en over dingen vindt of denk. Eigenlijk lijk ik wel op een kuvasz!

Zoals al gezegd, honden spiegelen! Als er mensen bij mij binnenkwamen, die me op de eerste blik al niet sympathiek waren, merkten mijn honden dit, en reageerden navenant. Niet echt mensen een kans geven dus, en hier ging ikzelf tegen in. Toch kwam ik 9 van de 10 keer op mijn strepen terug.

Ik heb vaak mensen teleurgesteld, ik zocht naar sterke maar flexible karakters, mensen  die de nodige dosis aan humor hadden!

Ik nodigde hele gezinnen uit om te zien hoe ze in gezelschap van mijn honden, op hun kinderen reageerden.

Mijn man was een stuk makkelijker en zag vaker iets in pupkopers dan mij. Toch wist hij dat ik gelijk zou krijgen en bleven we meestal bij mijn keuze wat pupkopers betrof.

Een mooi voorbeeld van spiegelen.

Een van de pupkopers woonden in de nabijheid van een asielzoekerscentrum. Dagelijks liepen deze mensen voorbij aan de afgezette tuin waarin de hond ook verbleef , en de hond ging te keer als een gek, als deze mensen voorbijkwamen. met andere dorpsbewoners had de hond geen probleem.

Ze baalden er verschrikkellijk van dat ze hun hond niet in toom konden houden en belden maar eens op , om te vragen,hoe ik dit op zou lossen.

Ik vroeg hun hoe ze zelf stonden ten opzichte van deze asielzoekers en dit was dus niet zo positief, ze waren ze liever kwijt dan rijk.

Ik heb hun aangeraden om bij de hond in de tuin te gaan en deze mensen in het voorbijgaan eens vriendelijk goedendag te zeggen, misschien een keer een praatje aanknopen zoals ze ook bij de buren en andere bewoners deden. Eerst werd ik voor gek versleten , maar ze probeerden het, en er ontstonden een paar leuke contacten. Voor de hond was toen het probleem opgelost!

Zeker een kuvasz reageert heel sterk op de stemmingen van zijn baas of vrouwtje. Het is goed om jezelf een spiegeltje voor te houden, als je een probleem hebt met je hond. Meestal kun je dan zijn gedrag herleiden, en ten goede veranderen! 

Nienke & roedel
Nienke & roedel
08/02/2013 22:12

Ik ben benieuwd wat ze bij een karaktertest gevonden hadden van de Kuvasz die hier jaren geleden woonde. Heel erg om het te moeten zeggen, maar het hele eiland haalde opgelucht adem toen hij ingeslapen was. Alle honden viel hij aan, kwam je bij de dierenarts met een hond met bijtwonden dan zei de dierenarts zonder dat je zei wat er voorgevallen was: "Rekening maar naar fam. v. D?" Ook wij hebben dat gehad. Hond sprong boven op de onze en hoe de eigenaar ook met klompen aan naar zijn hond schopte, hij liet niet los....

 

Auto's viel hij aan, happen in de banden. Als bij de oude buurvrouw de thuiszorg kwam, bleven ze eerst in de auto zitten kijken of de hond buiten was. Dan zo snel mogelijk naar de deur van de cliënt...

En toen wisten we dat deze mensen met hond, in onze straat gingen wonen. Vlak voor ze verhuisden is de Kuvasz overleden...

Ik heb er overigens geen angst voor dergelijke honden aan over gehouden, ik vind ze prachtig en ze hebben zeker aantrekkingskracht op me.

Hanneke
Hanneke
08/02/2013 23:19

Een prachtig verhaal over Chiran en Alyoshka, Annelies!

Een vriendin van mij heeft ook een Kuvasz. Als ik naar ze kijk, is het 4 poten op één buik. Welke buik is discutabelOnschuldig  Een schat van een hond.

Annelies Coumans
Annelies Coumans
09/02/2013 7:23

@ Nienke, Tjaaa.... die karaktertesten, de MAGtest! Ik kan het me nog goed herinneren toen die in de kinderschoenen stond. Wij waren er als lid van de fokadviescommissie van de Kuvaszvereniging Nederland bij, toen deze voorgedragen werd, en we te zien kregen wat deze test in zou houden.

De zaal was in oproer, en veel leden van verenigingen die herdershonden  vertegenwoordigden, kwamen luidkeels in opstand.

Een test die voorbijging aan het complete "wezen"van diverse hondenrassen. Als deze test in die samenstelling er toen door was gekomen en nageleefd was, waren er nog niet meer de helft van alle herders- dogachtigen- en pinschers- en schnauzers geweest.

Het was toen, en met nadruk toen, in die vorm!, een compleet lachertje! De hoge heren en dames werden bijna letterlijk de zaal uitgejouwd!

Deze test ging voorbij aan alle karaktereigenschappen , die een hond, en niet alleen de kuvasz , ook maar zou kunnen hebben.  Deze test kwam tot stand, omdat oa het aantal hondenbeten in Nederland toenam , en men de fokkers van een groot aantal rassen wilden verbieden om nog te fokken met hun honden. Deze test was bedacht door mensen die weinig tot nul , invoelend vermogen hadden, en voorbij waren gegaan aan het wezen HOND! Een test die overal aan voorbijging, en de bedenkers ervan waren mensen die op PAPIER!, wel eens even uit wilden maken hoe een hond in DEZE MAARSCHAPPIJ! had te functioneren.

Al met al, op het einde van de avond, ruimden de "hoge heren "hun papieren op en ze beloofden er zich nog eens echt in te gaan verdiepen, en het ook eens in de praktijk te gaan testen, bij diverse hondenrassen.

Het was een tendens van de tijd, niet alleen in Nederland maar ook in de omringende landen. De kuvasz stond op de lijst van gevaarlijke hondenrassen in Duitsland tot de verenigingen, er daadwerkelijk werk van maakten en de autoriteiten, lieten ervaren , hoe het ras KUVASZ, werkelijk bestond! De kuvasz werd van deze lijst geschrapt!

Ik herken , dit gedrag, van een kuvasz die een heel dorp terroriseert, iedereen is bang voor de hond.

Zo zijn er legio gevallen bekend, schrijnend,  maar het ligt aan de bazen, die niet weten om te gaan , met de karakters van dergelijke honden.

Het gaat voornamelijk om de manieren, waarop hondeneigenaren trainen ,met hun honden, en zich willen verdiepen,in het feit hoe honden dit ervaren.

Zelf was ik instructeur bij de plaatselijke KC, en ik kwam , samen met enkele pupkopers ook met mijn honden op het trainingsveld om de honden verder te socialiseren en te trainen in zoverre dit mogelijk was binnen deze trainingsmethoden.

 Maar het tot in den treuren blijven herhalen van allerlei simpele oefeningen, was geestdodend voor de kuvasz, en nog wel voor meer hondenrassen. Variatie en inventiviteit werd gevraagd van de bazen en die bood de KC met hun instructeurs,  niet aan, of stond dit niet toe. De trainingen waren bedoeld voor de doorsnee hond, en uitzonderingen vielen af!

 

Ik besloot toen om een aantal hondenrassen op eigen houtje naast de cursus verder te trainen, en met succes. Deze honden werd variatie geboden, en leerden zich sociaal op te stellen , naar de "wereld"en slaagden ook voor hun examens die ze bij de club af moesten leggen. 

Kuvaszen kunnen wel degelijk gehoorzaam reageren, maar geef ze de tijd...... mijn eigen reu, bracht het tot en met de landelijke examens G&G2 afgenomen door O&O,  hij doorstond alle proeven!

Als ik met mijn roedeltje aan de wandel was, 4 tot 5 stuks, was het gewoon zaak om Chiran onder appel te houden, de rest volgden, en haalde zich echt geen gekke dingen in het hoofd. Naderhand had ik als rechterhand , mijn puli, die 5 "witte schapen "bij elkaar hield,zonder ze te knechten.

Het is maar .... hoe je er mee omgaat! Een kuvasz leert in wezen graag en snel, maar wordt nooit een slaaf.... en zeker niet bij eigenaren die denken te moeten "groeien"door een stoere hond aan de lijn te hebben!

Kuvaszen die getraind worden op een manier van "moeten en willen"zullen absoluut in verzet gaan, en daardoor ontsporen in gedrag wat niet meer acceptabel is. Op deze manier ga je voorbij aan het zelfstandige karakter van deze hondenrassen.

 

Esther & Shai
Esther & Shai
09/02/2013 11:38

De hond waar ik het over had kreeg een hardhandige opvoeding, want ja, luisteren ho maar, dus dan maar een strenge harde hand. De pinband kwam al in les 2 en in les 5 had de hond zowel een pinband en een stroomband om op advies van de kC.

Ik ben toen niet meer naast haar gestaan in de groep, ik zei dat dit haar nog eens haar kop ging kosten en dat ik er dan niet naast wilde staan.

Het klinkt misschien heel stom, maar ik herken behoorlijk wat trekjes en dat nog wel bij mijn Dober. Ik denk toch dat het deels ook wel terug te vinden is bij de sterke karakter honden!

Nienke & roedel
Nienke & roedel
09/02/2013 12:17

Volgens mij hadden de mensen die deze Kuvasz hadden nooit op een cursus gezeten. Ik weet eigenlijk niet eens meer of er indertijd op het eiland wel een gehoorzaamheidscursus was. Als er wel eentje was had je ook geen keuze, of naar die ene, of niet.

Esther & Shai
Esther & Shai
09/02/2013 12:24

Ik ben altijd voor trainen bij rasverenigingen. Dat zijn vaak de clubs die echt weten hoe dat ras is enzo. Alleen zijn die clubs vaak niet in overvloed aanwezig en ik denk voor een behoorlijk wat rassen dat die clubs geen trainingen geven!

Esther Dornbusch
Esther Dornbusch
21/02/2013 19:32
Wauw wat een mooi verhaal.......kreeg kippevel bij het lezen........
Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
21/02/2013 20:22

Mooi en leerzaam om te lezen Annelies... Dank je voor het delen van deze prachtige ervaring... !!! Lachen

Annelies Coumans
Annelies Coumans
22/02/2013 6:34

Over 30 jaar kuvasz kan ik boeken schrijven.Onschuldig

Dit ras, deze honden hebben me legio kijkjes laten nemen in de geheimen van hun bestaan, het wezen HOND , met al hun driften en instincten heb ik ze mogen ervaren en leren respecteren.

Maar de beste les die ze me geleerd hebben is, kijk eerst naar je eigen bestaan, reacties die je geeft, naar je eigen omgeving, soortgenoten en niet soortgenoten , en relateer dit aan het gedrag , wat je hond laat zien. Als je bij jezelf begint, en veranderingen inzet, heeft dit alle invloed  op de interactie met honden , en daaruit voortvloeiend hun uitingen van gedrag tov van HUN omgeving.

Het wezen HOND IS BOEIEND, IN AL HUN FACETTEN!

 

 

Annelies Noordzij
07/04/2013 19:36
Wat grappig om jou op deze manier beter te leren kennen. Wij wilden in 1996 bij jou langs komen om de Kuvasz te ontmoeten en omdat jij ook een nestje kuvaszpups toen had. Jammer maar we waren niet welkom bij jou. In 1997 is toch onze 1e Kuvasz bij ons gekomen, en zijn echt helemaal verslingerd aan het ras. In 2000 een teefje er bij, en in 2004 ons eerste nestje, wat een belevenis was dat. Zo dicht bij de natuur staan. Inmiddels 4 nestjes later, en veel fijne ervaringen rijker, gaan wij nog steeds voor de Kuvasz. En ook onze hondeneigenaren beamen ons gezegde, eens een Kuvasz, altijd een Kuvasz.
Uw reactie hier?

Log eerst in om een reactie te kunnen geven.

Fotowedstrijd

Geen fotowedstrijd actief