Annelies Coumans

En hoe besluit je dan toch om een nest te fokken!

Topicstarter: Annelies Coumans | Reacties: 34 | Laatste: 08/04/2013 12:10

Chiran ons eerste kuvasz-teefje was afkomstig van een fokker uit Duitsland. We hadden al een kuvasz-reu uit Duitsland en wilde graag voor hem een maatje erbij.

Als pupje bij de fokker was Chiran al een echt haantje, in de werpkist had ze de beste plaatjes, de dikste tepel en een echte ellebogenwerkster. Ik had haar bij de eerste bezichtiging onmiddellijk op nummer en dit bleef ook zo bij de volgende bezoeken aan de fokker.

We hadden de eerste keus uit het nest, en toen ik voor haar koos, klonk er door de fokster een zucht van verlichting. Aan ons durfde ze deze teef toe te vertrouwen , ze wist dat ze op de goede plek terecht kwam.

Chiran ontwikkelde ze goed, maar het was een "iron lady"!  die me van tijd tot tijd de nodige hoofdbrekens bezorgde. Goh, wat kon die hond moeilijk zijn. Het kosste enorm veel energie om deze hond de juiste leiding en begeleiding te geven, zodat haar gedrag accetabel was en bleef!

Ze had een ijzeren wil, super zelfstandig, en zelfdenkend, wat veel inventiviteit kosste.

De opvoeding van haar nam me grotendeels in beslag. Op tentoonstellingen gooide ze hoge ogen , en binnen de kortste keren was ze in vier landen kampioen en werd er door veel mensen op aangedrongen om een nestje met haar te fokken. Liefhebbers zat!

Maar ik was niet overtuigd, deze hond was me te hard. Ik kon me bij deze hond absoluut geen moedergevoelens voorstellen , laat staan de zorg van een nest.

Mijn besluit was genomen, met Chiran zou geen nest gefokt worden!

Tot die ene dag!

Ik had de ander honden uitgelaten en ging, zoals wel vaker met Chiran een grote wandeling maken waar gespeeld , getraind en gewandeld werd. We gingen naar het bos waar ze lekker vrij kon lopen. Ik moest haar wel in de gaten houden , want er zat wild , en daar had ze nog wel eens de neiging, om erachteraan te gaan. Ik zorgde altijd dat ze binnen een bepaald aantal meters bleef!

Op eens bleef ze staan voor wat onderbebossing en haalde lucht, zag het gebeuren. Ik riep haar bij me , maar ze negeerde mijn commando en liep heel voorzichting de onderbegroeiing in. Ze stak haar kop aan de grond , maar ik kon niet zien wat het was. Toen draaide ze langzaam om en kwam naar mij toe. Ik in de veronderstelling dat we dus verder gingen , maar zij had hier andere ideeen over. Voorzichtig pakte ze mijn pols, en dwong me als het ware, om met haar mee te lopen.

Ik liet me door haar leiden en we gingen de onderbegroeiing in,.... en toen wist ik waarom!! Er lagen twee pasgeboren reeen. Nog nat ..... ik stond werkelijk stomverbaasd. Chiran maakte kleine nog net hoorbare piepgeluidjes en wilde zich erbij neervleien. Ik kon haar tegen houden en met zachte hand terugleiden naar het pad. Zoekende met mijn ogen zag ik op 20 met afstand de moeder staan . Ik leidde haar weg van de plek en zag de moeder terug gaan naart de plek waar haar jongen lagen.

Mijn hoofd liep over. Ik had een geheel andere Chiran ervaren, ...... dit had ik nooit achter haar gezocht, zo'n zachte blik had ik nog nimmer in haar ogen gezien, en haar zorgzame gedrag naar de jongen, had ik dus nooit verwacht. ....... dat ze dit in zich had.

sÄvonds heb ik dit met mijn man besproken , en ik was om! Chiran had me ervan overtuigd dat ze wel degelijk zorgzaam kon zijn.

Chiran kreeg haar eerste nest , en was een topmoeder.  Een teef zo zorgzaam , voor haar pups en ze werkte puur instinctief. Met 3 1/2 week speende ze de pups zelf door voedsel voor te braken en dit bleef ze volhouden , tot de pups echt zelfstandig hun voedsel namen en ook goed konden verteren. Ze verdedigden haar pups met hand en tand, speelden met ze en iedere dag werd er weer wat nieuws geleerd.  Een vrolijk nest, met zelfstandige rakkertjes , waar we met de grootste zorg , nieuwe baasjes voor hebben gezocht. Alyoshka het laatse teefje dat geboren werd, bleef bij ons. Moeder en dochter, twee handen op een buik en dit is hun hele leven zo gebleven. Chiran werd bijna 13 jaar oud en haar dochter Kaatje haalde de leeftijd van 14 1/2 jaar! Twee honden om nooit te vergeten.

Dit verhaal kan misschien toekomstige fokkers aan het denken zetten. Een mooie hond is meegenomen , een gezonde hond is een voorwaarde om te fokken, maar een goed karakter  moet toch een hele belangrijke factor zijn om te besluiten om met een teefje te fokken.

 

Reacties


Esther & Shai
Esther & Shai
07/02/2013 21:24

Mooi verhaal Annelies en ja, soms sta je gewoon ergens van te kijken.

Haar instinct heeft haar niet in de steek gelaten en jij hebt daar naar geluisterd. Ze moet een fantastische moeder zijn geweest!

Puzzle & Pim
Puzzle & Pim
07/02/2013 21:25

Prachtig Annelies! Het valt soms niet te voorspellen hoe een hond als moeder is. Op stal hadden we een heel kribbige merrie, hard tegen andere paarden, maar wat een goede moeder was dat!

Overigens had ik ook niet van mezelf verwacht dat ik zo weg zou zijn van het moederschap...

HF moderators
HF moderators
07/02/2013 21:29

Topic verhuisd naar fokken. Het is een heel leuk en mooi verhaal maar komt beter tot zijn recht in de categorie fokken.

07/02/2013 21:30

Wat een mooi verhaal Annelies.

Nienke & roedel
Nienke & roedel
07/02/2013 21:40

Mooi verhaal, doet me erg denken aan onze Nuka. Nuka kan ook onhandelbaar en nukkig zijn, ze is echt de moeilijkste hond die we hebben. Maar altijd na de loopsheid met knufjes slepen en ze ook echt verzorgen, nooit sloopte ze er eentje, ze waste ze en hield ze gezelschap. En kleine hondjes, Nuka smelt voor ze. Hoe kleiner ze zijn hoe leuker ze ze vindt. Onze dierenarts vroeg zich wel eens af of het wel goed was haar te laten dekken, omdat ze zo afwerend kon zijn, maar zij kende haar niet zoals wij haar kenden, we wisten zeker dat ze een goede moeder zou zijn.

Helaas beviel Nuka van 7 doodgeboren pupjes, net zij, die zoveel moedergevoel had. Gelukkig kwam het bij jullie wel helemaal goed.

Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
08/02/2013 1:22

Wouw wat een prachtige ervaring Annelies...

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 6:58

Ja Nienke, wie kent z'n hond nu beter als baas en vrouwtje! Ik zou me nooit door de mening van een buitenstaander laten leiden! Een hond moet je ERVAREN!

Chiran kende een baas,, en dat was ik! Aan de rest, zelfs mijn man had ze gezonde schijt!  Een hond die alleen op stem en gebaar getraind werd, want ze was nergens ontvankelijk voor. Beloningen, hoe lekker ook , liet ze links liggen, als er echt iets aan de hand was. Ze was , zoals een kuvasz eigenlijk behoort te zijn, onomkoopbaar.

Een blik van mij, was genoeg om haar te laten gehoorzamen. Echt, na jaren , had ze geen woord meer nodig, alleen bij hoge uitzondering. Ik durfde haar ook nooit uit handen te geven, ik wist hoe ze was. Een hond die je moest beschermen tegen haar eigen. Een hond die onmiddellijk de touwtjes in handen nam , zogauw de lijn van de ene naar de andere hand ging.

Na een vakantieweekje in Hongarije waar de kuvasz getest werd op vaardigheden, karakter, die bij het ras horen, wist iedereen wie Chiran was. In Hongarije leefde de tendens dat het karakter van de kuvasz , na aan het laten was. Er werden honden gefokt, die en lichamelijk, en geestelijk niet meer aan de standaard voldeden. Vooral de karakters  waren aan het veranderen, kuvaszen die bij dreiging van gevaar, de benen namen, te klein  en te iel gefokt werden.

We werden uitgenodigd om aan de test deel te nemen , want van fokkers uit het buitenland hadden ze zowiezo niet zo'n hoge pet op.

Op een afgezet terrein werden allerlei testen gedaan oa bewaken van schaapjes, objectbewaking, en daarnaast werden de honden op uiterlijk gekeurd en gemeten.

Veel hongaarse kuvaszen vielen door de mand, bij benadering door een pakwerker , bij een kuvasz weet je het maar nooit!, werd vaak al de vlucht ingezet.

Chiran doorstond de test met glans, waar zij stond , stond dus echt niemand anders! De pakwerker, kreeg geen enkele kans, en werd het  afgezet terein uitgewerkt, binnen de kortste keren, bij de schapen werd niemand toegelaten, die waren zowiezo van haar , en bij de spullen van het vrouwtje had niemand iets te zoeken.  Toen kwamen ze op het idee dat dit misschien lag aan het fiet dat ik haar steunde, door erbij te zijn...... ik vertrok uit het zicht...... wat Chiran alleen maar de overtuiging gaf dat het nu haar karwei was, en niemand ook maar de kans kreeg om überhaupt het terrein op te komen. Ze ging ver, heel ver, ..... maar toen ik haar benaderde , draaide ze als een blad aan de boom, we werkte weer samen, met een enkel woord en gebaar, stond ze weer onder appel!  Hier had ik voor gewerkt, hard gewerkt, jarenlang gewerkt, en het wierp zijn vruchten af!

Chiran , was ook de hond die geen dokter bij me in de buurt liet, toen ik echt ziek was. Alleen op mijn woord, dat het goed was, liet ze benadering toe.

Chiran was de hond, die de DA tegen de muur zette , toen ze even met hem alleen was , omdat mijn reu hem peerde, toen we even op de kliniek waren voor een kleingheidje. Niemand de deur uit!!! .... tot het vrouwtje weer terug was!met de verloren gelopen zoon!

Toen ik Chiran in moest laten slapen , ze had een blaastumor, feliciteerde de DA me, met het feit dat ik deze hond, met dit karakter, in haar leven had weten te begeleiden.  Dit doen weinige je na, waren zijn woorden.... petje af!

Voor mij een lammetje.... voor anderen een ware crime!

Chiran staat nog altijd op de site van de rasvereniging, als voorbeeld van een kuvasz. Een ware vertegewoordiger van het ras....... alleen ik heb haar écht leren kennen , hoe ze was!

 

 

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 7:58

Foto van mijn meis... op vakantie in Hongarije!

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 8:02

De karakters is dus ook één van de redenen waarom ik mensen altijd waarschuw die "het wel leuk zouden vinden, om zo'n hond te hebben"....... Je moet er voor gaan, geen 100%, maar 200%, geen jaar..... nee .... een hondenleven lang! De kuvasz net zo min als de overige zogenaamde berghonden , zijn absoluut geen rassen voor iedereen!

Puzzle & Pim
Puzzle & Pim
08/02/2013 8:02

Mooie hond was ze! En echt jouw hond... fijn zo'n band!

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 8:04

Lekker samen genieten van het grut!

Puzzle & Pim
Puzzle & Pim
08/02/2013 9:38

Leuke foto, mooie kalme uitstraling heeft ze...

HF moderators
HF moderators
08/02/2013 16:58

Op verzoek terug gezet naar dogtails zo dat iedereen op dit topic kan reageren.

Esther & Shai
Esther & Shai
08/02/2013 19:50

Annelies, die naam Chiran, waar komt die vandaan en heeft die nog een betekenis?

Zulke bijzondere honden kom je bijna nooit tegen en het is een mooi goed om zo'n hond ooit te hebben gehad, misschien juist ook omdat er een behoorlijk uitdaging aan vast zit/zat!

Annelies Coumans
Annelies Coumans
08/02/2013 20:12

Ik zou het niet weten Esther! Ik vond het een mooie naam die opeens in mijn hoofd kwam ,toen we naar namen aan het zoeken waren. Voor mij gewoon een fantasietje, wat ik goed vond klinken!

 

Berghonden zoals de kuvasz , de turkse herders  zoals de kangal , de maremma en de slovensky chuvach, en natuurlijke de poolse . komen vrijwel in karakters overeen.

Ze zijn allen de zelfstandig werkende honden, die weinig will to please hebben, niet afgericht kunnen worden en veel eigen initiatief tonen. Honden die je niet moet knechten, hard zijn voor zichzelf ,maar ook voor hun omgeving, maar innerlijk supersensitief, alles in zich opnemend, en herkennen ze je als baas, is dit ook voor het leven. Dit zul je wel moeten verdienen in de ogen van de hond!

Deze honden reageren niet of nauwelijks op pijnprikkels , hiermee bereik je het tegenovergestelde als wat je zou willen. Een kuvasz die je slecht behandeld , zal je ooit de rekening presenteren, en die is meestal niet mis.

Een uitspraak van de meeste Hongaren is, voor een kuvasz 7 jaar wordt heeft hij gegarandeerd de baas gebeten. Dit vinden ze normaal! Hoeft dus absoluut niet te zijn , maar ligt wel degelijk aan de baas of het vrouwtje!

Zelf ben ik nooit slachtoffer geweest, ik heb ze ook nooit een reden gegeven om te bijten. Maar ze durven het wel.

Deze honden zijn inderdaad een uitdaging, om te hebben maar bedenk goed dat je er 100% van overtuigd moet zijn dat je deze uitdaging aankan , voor je voor zo'n hond wil gaan.

 

Uw reactie hier?

Log eerst in om een reactie te kunnen geven.

Fotowedstrijd

Geen fotowedstrijd actief