Ilja & Sterre

Je hond koelhouden...

Topicstarter: Ilja & Sterre | Reacties: 20 | Laatste: 31/07/2014 16:17


Ik lees vaak dat mensen koelbanden, dekens en wat voor spul aanschaffen om een hond koel te houden..
In mijn ogen regelrechte onzin.. En kan nog grote nadelen hebben ook..

Houd je hond gewoon rustig, wandel 's morgens vroeg of in de avond wanneer de temperatuur daalt.. Laat je hond lekker in het water als dit kan en hij/zij het wil.. Geen drukke spelletje doen uiteraard..

Een typisch commerciële uitvinding een koude band uit de ijskast / vriezer om de nek van een dier knopen. Onschuldig
Je zou je kunnen voorstellen dat het een enorm koude bedoeling is.... Tong uitsteken  Iets wat uit een koelkast komt om de nek knopen (je leest zelfs in de gebruiksaanwijzing van de koelbanden om de banden even in de diepvriezer te leggen alvorens het om een nek te knopen).

De nek is een gevoelige plaats waar heel veel spieren en zenuwbanen lopen. Zo’n ijskoude band kan mogelijk een nadelige reactie hebben op o.a. de spieren van de hond, of niet uitgesloten dat de hond er mogelijk pijn in de kop van kan krijgen.

Klinkt het logisch iets om een nek te knopen wat uit een koelkast of een diepvriezer komt…?


Stel je een voor hoe het moet voelen: zo’n ijskoude band in je nek te hebben liggen die je niet kan afdoen. Het is een zéér onnatuurlijke manier van afkoelen. De hond – die zo’n band omgeknoopt krijgt – heeft geen keuze en moet er mee blijven lopen of hij/zij het prettig vindt of niet.

Mijn ervaring leert – ook van mensen uit mijn omgeving – dat heel veel honden zelfs niet vrijwillig op een koelkast /vriezer koude koelmat gaan liggen.

Kies je toch voor zo’n koelband leg de band /de deken dan niet in een koelkast of in een vriezer maar gebruik gewoon een aangename temperatuur kraanwater.

© Ilja Jansen

Maar er zijn prima andere oplossingen voor de warme dagen. Ligt de hond buiten in de tuin, zorg dan voor een schaduwrijke plek. Of dat de hond naar binnen kan om op de koude plavuizen te gaan liggen. Leg bijvoorbeeld als extra verkoeling een – een op normale temperatuur - natte handdoek op de grond zodat de hond zelf een keuze kan maken daar wel of niet op te gaan liggen. Of leg een niet te koude natte handdoek over de rug van de hond – maar dan op een dermate manier - dat dier de handdoek kan afschudden als het dier dat verkiest. Dit zorgt er ook voor - maar dan op een natuurlijke manier - dat de hond overtollige warmte kwijtraakt.

© Leoniek de Hoop

Water verdampt van de huid en zo raakt de hond warmte kwijt. Zo werkt hijgen ook. Door het hijgen wordt er lucht over de tong gejaagd zo verdampt het vocht op de tong en op de slijmvliezen, zo raakt de hond warmte kwijt.
Het dier ventileert als het ware. Wat ook een mogelijk is de hond iets nat te maken met – bij voorkeur – een plantenspuit of met een ‘kraantemperatuur nat washandje over de vacht te aaien.

Vul een kinderbadje voor de hond als het kan, al zou het maar alleen zijn dat de pootjes op die manier afkoelen. Met honden die graag zwemmen zou men kunnen gaan zwemmen…

Bedenk dat een natgemaakt lijfje voor de hond voelt alsof jijzelf ervaart uit een warme douche vandaan te stappen - of uit een warm bad - en in een frisse badkamer staat waar de wind naar binnen waait.
Of als je met een bezweet gezicht voor een ventilator gaat staan. Je zult ervaren dat je huid snel afkoelt en je het zelfs koud kan krijgen omdat je nat bent. Dit werk ook zo bij honden.

Zelf heb ik ooit de fout [dom dom dom..] gemaakt mijn hond met ijskoud grondwater – uit een gieter – nat te maken op een warme dag. Zij vond het ten eerste al geen aangename ervaring en liep weg terwijl zij normaliter alles met zich laat doen. De volgende dag was zij staart bevangen. Dit is een zeer pijnlijke aangelegenheid voor de hond. Honden kunnen dagen, zo niet weken goed lopen met zo'n pijnlijke ‘slappe’ staart.

De ervaring leert dat er dierenartsen zijn die een staart-bevangenheid [de Engelsen noemen het een 'COLD WATERTAIL'] niet kennen/herkennen.
En dan een atibiotica voorschrijven, rekening houdende dat het mogelijk een ontsteking is…?
Een overbodig medicijn als een hond staart-bevangen is. Met eventueel een pijn stiller zou het dier wel geholpen zijn. Alhoewel de klacht ook na enig tijd – dit kan in tijd wisselen per dier – vanzelf wegtrekt. Sommigen honden/rassen zijn gevoelig om staart-bevangen te raken.

TIP; Met klassieke homeopathische middelen is staartbevangenheid zeer snel te verhelpen. De honden zijn snel van de pijn af en kunnen de staart al snel weer als van ouds bewegen. [helaas ben ik de foto's kwijt - die ik van Sterre's d'r staartbevangenheid had gemaakt..] doordat het geheugen waar deze foto's gevallen is..] 

Reacties


anita
anita
21/07/2014 20:00

de nacht van zaterdag op zondag heb ik echt een akelige ervaring gehad met ons joshua die bevangen werd door de hitte, hij hijgde niet meer...hij pufte en stond gloeiend heet echt griezelig, heb in zijn lies natte handdoeken gelegt

na een aantal keren ze te hebben ververst ging het beter...ik vond het echt heel griezelig!

 

Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
21/07/2014 22:02

Goed gehandeld Anita... pfffieuw..pffff  Eng zeg hé, als je hond door hitte bevangen is..... Huilen
Natte handoeken werken goed... 
Gelukkig is het goed gegaan... 

Had je iets bijzonders gedaan met haar of lag ze al op een koel plekje...??

Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
29/07/2014 0:11

Tijdens de warmere dagen is het belangrijk om uw dier(en) goed in de gaten te houden, want oververhitting kan gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.

Veel huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Houd hier rekening mee en neem maatregelen als de temperaturen stijgen.

Een paar praktische tips:

  • Breng uw dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater.
    Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten.
    Zorg er wel voor dat u geen ijskoud water gebruikt; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
  • Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar de temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen. Laat een hond bij warm weer dus nooit in de auto achter. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!
anita
anita
31/07/2014 12:22

neen, ik had niets bijzonder met heml gedaan, en hij lag in de slaapkamer in zijn mand, maar hij heeft het echt moeilijk met deze warmte..en gij wil maar niet in het water, zou plezant zijn en natuurlijk goed voor af te koelen, heb een zwembadje gekocht maar hij steekt er nog geen teen in...!   hij is bijna 9, zwart, en 5 jaar voor de jacht gediend, dus hij is zo'n beetje op einde krachten, en kan echt niet meer tegen deze hitte   hij ligt om het koelste plekje overdag en ik ga met hem heel vroeg en heel laat uit...

Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
31/07/2014 16:17

Schrikken hoor... Onschuldig
Misschien is het een idee - als het zo vreselijk warm is - een natte handdoek voor hem op de plavuizen te leggen... Zo kan Swallie er voor kiezen er op te gaan liggen.. ??

Je zou hem ook een washandje wat nat kunnen maken/wrijven zodat de vacht /huid wat vochtig is..??
Zo raaakt Swallie beter zijn warmte kwijt...

Bedenk je het gevoel als je onder een warme douche stapt en in de buitelucht gaan staan... Dan voel je ook dat je afkoel..

Misschien heb je er wat aan..?? Houd je ventje in de gaten.. Lachen

Uw reactie hier?

Log eerst in om een reactie te kunnen geven.

Fotowedstrijd

Geen fotowedstrijd actief