Labrador aanschaffen

Topicstarter: Joachim | Reacties: 7 | Laatste: 09/06/2014 23:47
Hallo, ik wil een labrador aanschaffen. Op tv heb ik gezien dat er veel slechte fokkers zijn. Een buurman zegt dat een stamboom ook niet veel zegt over de gezondheid.

Welke ziektes komen er veel voor bij een labrador? Waar moet ik naar vragen? En waar moet ik op letten als ik een fokker bezoek? Kennen jullie goede fokkers?

Ik wil met de hond gaan hardlopen. Vanaf wanneer kan dat? Opbouwen is geen probleem, dat is een uitdaging!

Reacties


Loes
Loes
21/04/2014 21:39

Een stamboom alleen zegt idd niet alles over de gezondheid.

Maar fokkers die met stambomen fokken testen hun honden over het algemeen ook op erfelijke aandoeningen. Zo uit mijn hoofd  zijn heup en elleboog dysplasie aandoenignen die voorkomen bij de lab en oogafwijkingen.

Voor de 1e 2 worden de ouders gerontgend. Alleen is bv HD maar voor 30% erfelijk. Dus zelfs al zijn de ouders en voorouders vrij van HD, dan kan een pup het nog krijgen door bv verkeerde beweging en/of voeding.

De oogafwijking wordt meestal door een oogonderzoek opgespoord, ik weet niet of er bij de labrador een DNA test verplicht is. Deze zijn voor sommige oogafwijkingen ook beschikbaar.

Een goede fokker heeft 1 of maximaal 2 rassen, fokt met stambomen en geteste ouderdieren. Hij moet de honden in huis hebben en de pups groeien daar ook op. De reu hoeft niet aanwezig te zijn, vaak wordt een dekreu van andere mensen gebruikt.

De fokker geeft je ook nooit zomaar een pup mee. Hij of zij zal willen weten waar de hond terecht komt en je krijgt dus vaak een paar vragen.

Soms beslist een fokker zelf welke pup naar welk gezin gaat. Omdat de fokker d epups 7/8 weken heeft gezien en hen beter kent dan de pupkopers. Vaak ga je op pupkopers af op een moment opname, dat pupje dat vandaag net zo lief was, of de leuke kleurtjes heeft. Een fokker kan aangeven of dat hondje wel echt bij jullie situatie past.

Kijk voor fokkers een op de rasverenigingssite: https://www.nlv.nu/

Qua hardlopen.. rechtlijnig bewegen is voor jonge honden erg belangrijk. Netjes naast je meedraven terwijl je jogt of fietst is vele malen minder slecht dan los lopen en met andere honden spelen.

Maar natuurlijk moet je daar met een jonge pup nog niet mee beginnen. Vanaf 6-9 maand (afhankelijk van de grote van het ras) kan je voorzichtig gaan beginnen met oefenen. Dus netjes laten meedraven als je wat sneller gaat lopen. Voor een paar meter bv. Of zelfs met de fiets aan de hand en de pup er naast leren lopen zonder trekken en springen.

Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
22/04/2014 22:40

Misschien is dit ook interessant om eens door te lezen, Joachim..
https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-vraag/

Laat je ons weten als je voor een pupje gaat kijken..??? Lachen

Joachim
23/04/2014 16:35
Ik heb met mijn partner overlegd en we gaan bij meerdere fokkers kijken. We gaan over 2 maanden verhuizen en voor die tijd willen we geen hond. Bijkomstig voordeel is dat we kunnen gaan kijken, zonder te kopen, want ik lees op diverse forums dat veel mensen daardoor de fout in gaan.
Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
23/04/2014 20:17


Heel verstandig.. Een pupje koop je niet alleen met je hart, je koopt ook een hond met je verstand.

Kijk rond bij fokkers, luister naar hun verhalen..
Kijk naar de honden.. Hoe zien ze er uit, hoe zijn ze in gedrag.. Is er spanning in 'de tent'..
Mogen de honden in huis.. Of zitten er ook buiten in een kennel...
Stinkt het in huis.. Wordt er veel gemoppert op de honden.. Vraag of je mee mag op de wandelingenen kijken hoe de honden dan zijn..
Ga ook bij fokkers kijken als ze een nestje hebben.. Zonder dat je gaat kiezen...
Niet alleen de honden moeten je aanspreken ook de fokker die met de honden omgaat moet je aanspreken...
Houd je ons op de hoogte..??
En heb je twijfels of vragen..Misschien kunnen wij iets toelichten of je vraag beantwoorden... Lachen

We hebben hier allemaal een bult ervaring die we graag met je willen delen... Lachen

Nienke & roedel
Nienke & roedel
25/04/2014 16:32

Nog een tip, ga je bij meerdere fokkers op de wachtlijst, zeg dat dan wel eerlijk tegen de fokkers. Het gebeurt vaak dat mensen bij meerdere fokkers op de wachtlijst staan, maar dat niet zeggen. Fokkers rekenen er dan op dat ze jou als pupkoper hebben en het is heel vervelend als dat niet zo blijkt te zijn. Ik heb er zelf geen problemen mee als mensen bij meerdere fokkers op de lijst staan, maar ik wil dat wel graag weten.

Nog iets om rekening mee te houden, je hebt bij labradors, net als bij heel veel andere rassen, werk- en showlijnen. En die kunnen nogal verschillen in uiterlijk en karakter. Laat je daarover dus ook goed informeren.

Marie-Rose
12/05/2014 10:00
Ik zie dit topic weer veel te laat natuurlijk, maar toch nog even antwoorden ;-)

Ik heb het geluk gehad om 15jr lang een superlieve Labrador te mogen kennen. Hij is 1 jaartje bij familie geweest en toen zij hem niet meer moesten kwam hij naar ons, waar hij dus 15jr en 2 maand werd.

Hij is altijd heel gezond geweest en vol leven. Hij kwam van een kleine hobbyfokker. Mens had niet veel nestjes en hield duidelijk veel van zijn honden. Hij had geen stamboom...maar toch supergezond en een topkarakter zoals het hoort voor een Labrador. Dus ik denk dat je ook veel zelf kan zien en dan de juiste keuze kan maken..
Ilja & Sterre
Ilja & Sterre
09/06/2014 23:47
Ik ben heel nieuwsgierig of er.inmiddels een pupje rondloopt.....
Uw reactie hier?

Log eerst in om een reactie te kunnen geven.

Fotowedstrijd

Geen fotowedstrijd actief