Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Wat voor pup kies je?

door: Loes Scharenborg | website

U hebt besloten dat u graag een pup wilt en u hebt voldoende tijd om de pup te begeleiden. Maar wat voor een pupje zoekt u?
 
Er zijn globaal genomen 3 soorten pups waar u uit kan kiezen:

  • raspups
  • look-a-like pups
  • kruising pupsWAT WILT U?

Een keuze is erg persoonlijk en van meerdere factoren afhankelijk. Niet alleen uw persoonlijke voorkeur voor uiterlijk en gedrag zijn belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is of u de pup later kan bieden wat hij nodig heeft.


EEN RASPUP

© Leoniek de HoopBij rashonden heeft u meer zekerheid dat de pup uit 2 (dezelfde) rashond ouders, naast karaktereigenschappen van de ouders, ook gedragseigenschappen en uiterlijke kenmerken van het ras meekrijgen.
 
Daarnaast is het makkelijker om een goed gefokte pup en goede fokker te vinden. De rasvereniging is een goed begin, even als de hondenshow, waar u in contact kan komen met mensen die u de weg kunnen wijzen.
 
Daarbij is er bij stamboomfok de Raad van Beheer, die nog enige eisen stelt aan de fokkers omtrend welzijn (min leeftijd ouderdieren en max hoeveelheid nesten). En vaak zijn fokkers aangesloten bij de rasvereniging, die nog extra welzijn eisen stellen naast gezondheids-eisen.
 
De prijs ligt vaak tussen de 500 en 1500 euro voor een huishond-pupje.


EEN LOOK-A-LIKE PUP

Bij de look-a-like is er iets minder zekerheid op gedrags- en uiterlijke kenmerken van het ras waar de honden op lijken omdat er geen zekerheid is dat de ouderdieren wel echt rashonden zijn. Als er in een Stabyhoun look-a-like ergens Border Collie bloed zit kan u een pup krijgen die ineens drijf-eigenschappen laat zien. Of als er in een gezelschaps look-a-like ergens terrier bloed zit dan kan uw pup misschien toch minder goed met u lieve konijn overweg.
 
Bij de look-a-likes is het wat moeilijker een goed gefokte pup te vinden. Er zijn geen regels waar de fokkers (iedereen die een nest op de wereld zet is volgens het woordenboek een fokker, ook mensen die een keer een nestje nemen) zich aan moeten voldoen. Vooral de broodfok profiteert hier van. Ze fokken honden die lijken op de rashonden, maar kunnen aan de lopende band een teef nesten laten krijgen, vanaf 12 maand tot hun dood of tot ze op zijn. Gezondheid staat al helemaal niet op het prioriteitenlijstje van dat soort fokkers.
 
Als pupkoper moet je dus echt goed zoeken om een goede fokker te vinden die verantwoord fokt en wegblijven bij de broodfokkers.
 
De prijs ligt vaak tussen de 300 en 1500 euro voor een pupje.


EEN KRUISING PUP

© Schylger SamoyedsNet als bij de look-a-like pup is er minder zekerheid over gedrags- en uiterlijke kenmerken. In veel grotere mate zelfs. Als men 3x een Duitse herder kruist met een Golden retriever kunnen er 3 heel verschillende nesten verschijnen. Zelfs in het nest zelf kunnen enorme verschillen zitten in gedrags- en uiterlijke kenmerken. Als u dus graag een hond wilt zoals de buurman die bv een bovengenoemde krusing heeft, dan kan u van de koude kermis thuiskomen.
 
Kruisingen worden vaak niet 'erkend' (rasverenigingsfokkers) gefokt, op bepaalde 'designrassen' na, bv de Boomer, Puggle en de Labra/goldendoodle (niet de officiele, maar echt de kruising Lab/golden X poedel) die dan weer door broodfokkers worden gefokt. Je vindt ze dus ook vaak bij pretnest fokkers. Ze hebben wel het beste met hun hondje voor maar missen de kennis en ze nemen het minder nauw met gezondheidstesten ('het moet wel leuk blijven').
 
Als pupkoper moet je dus echt goed zoeken om een goede fokker te vinden die verantwoord fokt.
 
De prijs ligt vaak tussen de 150 en 1000 euro voor een pupje.