Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Herplaatser of asielhond

door: Fanny Hanepen | website

Niet iedereen wil perse een pup. Een pup moet alles nog leren van zindelijkheid tot alleen zijn, niets is nog vanzelfsprekend. Bij een volwassen hond heb je een beter idee van het uiteindelijke formaat en karakter. Anderen willen weer een volwassen hond een goed huisje geven.

Op het internet zijn veel sites met foto's van afgedankte honden die een warm mandje zoeken. En hoe kun je die zielige blikken weerstaan? Toch is het verstandig om je niet teveel door je hart te laten leiden en kritisch te blijven.

© Leoniek de HoopEr zijn veel verschillende manieren om aan een volwassen hond te komen. Het asiel is het meest bekend daarnaast zijn er ook veel stichtingen die hun honden meestal uit het buitenland halen, maar ook rasverenigingen bemiddelen vaak bij herplaatsingen. Ook zoeken sommige mensen zelf een nieuw baasje voor hun hond omdat zij hem niet in een asiel willen stoppen.

Over honden uit het buitenland halen zijn de meningen verschillend. Sommigen vinden het not-done om honden te importeren terwijl er zoveel honden in Nederland in het asiel zitten. Weer anderen zijn bang voor de ziektes die deze honden met zich mee zouden kunnen brengen. Terwijl voorstander vaak weer zeggen dat zij hun type hond in Nederland niet in het asiel kunnen, dat de asiels in het buitenland veel erger zijn of dat elke geredde hond er weer één is.

Wat zeker is, is dat er bij asiels en stichtingen veel  kwaliteitsverschil is. Sommige zijn herplaatsfabrieken die zoveel mogelijk honden zo snel mogelijk herplaatsen. Hoewel dit natuurlijk wel begrijpelijk is, je wilt nu eenmaal zoveel mogelijk honden uit hun benarde situatie halen, kun je je ook afvragen of dit wel in het welzijn van hond en toekomstig baasje is. Elke hond heeft, net zoals  elk mens, zijn plus- en minpuntjes. Daarnaast kunnen honden met een verleden ook een trauma hebben dat veel begeleiding kost. Het is daarom fijn als baas dat je een redelijk beeld hebt van waar je aan toe bent, zodat je niet in de vervelende situatie komt dat je de hond moet afstaan.

Anderen geven wel een goed beeld en doen hun uiterste best een passend huisje voor hun honden te zoeken. Veel asiels en stichtingen werken met een contract dus het is verstandig om je daar van te voren in te verdiepen.

Het nemen van een volwassenhond is echt iets waar je achter moet staan. Met heel veel geluk tref je misschien een kant-en-klare hond. Maar het is waarschijnlijker dat je een hond met een verleden die best wel wat begeleiding nodig heeft krijgt. Helaas is niet iedereen even eerlijk over de mogelijke problemen die een hond heeft, dus het is verstandig hier alert op te zijn.

Maar als je besluit voor een herplaatser of asielhond te gaan dan kan het veel voldoening geven om zo'n hond op te zien bloeien. Wat is er mooier dan een afgedankte hond een warm mandje en het gevoel dierbaar te zijn te geven?