Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Gezinsuitbreiding

door: Fanny Hanepen | website

Man's best friend wordt de hond ook wel genoemd, en niet zonder reden. Veel mensen hebben een diepe band met hun hond. Over die band zijn prachtige films en series gemaakt. De meeste honden zijn echter geen Rintintin of Commissaris Rex. Echte vriendschap is geven en nemen het houden van een hond is niet anders. Sommige mensen hebben hoge verwachtingen van een hond, hij moet gehoorzaam zijn, hij moet vriendelijk zijn, hij moet trouw zijn. De meeste honden zijn in de basis absoluut vriendelijk, trouw en gehoorzaam maar hier moet wel in worden geïnvesteerd. Het is niet eerlijk voor een dier met zoveel potentieel om de hele dag alleen thuis te zitten en dat de baas met grote tegenzin, al internettend op een smartphone, de hond drie maal daags hetzelfde standaard rondje door het park laat sjokken.

Dus bedenk heel goed of je de aankomende 15 jaar echt een hond wilt. Het hebben van een hond betekent jarenlang minstens 4x per dag uitlaten, elke dag opvoeden, en zorgen dat de hond niet de hele dag alleen is. Naast de zorg voor de hond kost het houden van een hond ook veel geld, vaccinatie (of titerbepaling), ontworming (of ontlastingonderzoek), voedsel, dierenartsrekeningen of verzekering, hondenbelasting en eventueel cursussen en trainingen je zit al gauw aan 50 euro per maand. Wellicht is het mogelijk een week op de hond van een kennis te passen om te zien wat er allemaal bij komt kijken.

Mocht je dan besluiten een hond te nemen, wat dan? Het liefste zou je gelijk een hond willen, helaas is het op verantwoordelijke wijze aanschaffen van een sociale gezonde hond een tijdrovend karwij.