Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Stamboomloos fokken

door: Loes Scharenborg | website

U heeft een stamboomloze hond en wil graag pups fokken.
U heeft dan alleen te maken met de algemene regels omtrent verantwoord fokken. Dit zijn geen officiele regels, maar wel ongeschreven regels om op een verantwoorde manier een nestje te fokken.


STAP 1: De regels van de verenigingen omtrent fokken kennen
Als u een hond hebt die op een rashond lijkt is het makkelijk; u zoekt op de website van de rasvereniging van uw ras naar het fokregelement en let daarbij vooral op het volgende: De minimum en maximum leeftijd voor een 1e dekking en de erfelijke testen die uitgevoerd moeten worden. 

Als u hond een Kruising is van meerdere rassen zijn er verschillende opties.


  • U heeft een onherleidbare mengelmoes: U kan dan iig het HD (Heupdysplasie) of PL (Patella Luxatie) onderzoek laten uitvoeren, afhankelijk van de grootte en bouw van uw hond. Grootte rassen kampen vaak met HD door hun bouw, ook grootte kruisingen zijn daar gevoelig voor, bij kleine rassen geldt dit juist voor PL.

  • U heeft een kruising tussen 2 rassen uit dezelfde rasgroep (bv goldenXlabrador of de zogenaamde boomers): vaak hebben honden uit dezelfde rasgroep deels dezelfde aanleg voor bepaalde aandoeningen, het kan hier gaan om HD en PL, maar bv ook oogaandoeningen of hartproblemen. Lees van beide rassen het fokregelement door op de website van de rasvereniging. Als u een aandoening bij beide rassen ziet voorkomen is het zeer verstandig deze aandoening te laten testen.

STAP 2: De regels omtrent het fokken in de praktijk brengen
U heeft nu geen echte verplichtingen. 
Maar om verantwoord te fokken is het wel nodig om iig de minimumleeftijd (van ong 2 jaar) aan te houden en de erfelijke onderzoeken (vastgesteld door de RV) te laten uitvoeren.
 De erfelijke onderzoeken voert u meestal uit als de hond de 12 tot 18 maanden gepasseerd is (afhankelijk van ras en onderzoek). U kan de informatie vinden op de website van de rasvereniging van uw ras of via google.
 De kosten van enkele erfelijke testen worden genoemd in het kopje 'erfelijke onderzoeken'.Als voorbeeld nemen wij de Zwitserse witte herder even:
 Volgens de vereniging is het verplicht HD, ED, MDR1 te onderzoeken aangezien het ras voor deze aandoeningen gevoelig is en u de kans verkleint dat de pups de aandoening erven als u de ouderdieren heeft laten testen.En aangeraden worden foto's van rug en een BAER-test (gehoor).
 Voor HD en ED moet er een kliniek gezocht worden die officiële foto's mag maken en deze dan door stuurt naar de Raad van Beheer, die ze beoordelen. Aangezien u een stamboomloze hond heeft zal de RvB de foto’s niet beoordelen en moet een specialist zoeken die dit zelf kan.
MDR1 is een DNA test. Hiervoor zoekt u een willekeurige dierenarts die bloed wil afnemen en voor u opstuurt incl de benodigde papieren (of u besteld zelf een testkit met swabs en stuurt deze terug). U krijgt dan de uitslag van het laboratorium.

 U kan met een stamboomloze hond niet meedoen aan normale hondenshows. U en uw dierenarts moeten nu samen goed naar uw hond kijken. Let vooral op de bouw en het karakter.
 Zoek de sterke en minder sterke kanten van uw hond, misschien is de hond wel wat angstig, of heeft de hond een wat doorgezakte rug. Bij erg zwakke punten moet u eigenlijk niet eens gaan fokken, bv erg afwijkend gedrag.
STAP 3: Het uitzoeken van de reu
Probeer een reu te vinden die u niet alleen qua uiterlijk aanspreekt maar die bv de zwakke punten van uw hond (bv een te golvende vacht, wat korte rug, lichte ogen etc) kan versterken. Wat uw teef minder heeft moet de reu juist als sterk punt hebben.
 Let daarnaast natuurlijk op de testen en evt aanvullende testen, op het karakter (heeft u een fanatieke werklustige hond en wilt u pups als huishond verkopen kies dan een wat rustigere reu) en of de reu al heel vaak gebruikt is (en zo ja hoe de nakomelingen uit zijn gegroeid). Let vooral op de testen. Als u verantwoord bezig wilt zijn en dus zelf netjes test, zoek dan ook een reu die aan die eisen voldoet. Leg uw lat hoog, u verkoopt straks de pups. Als blijkt dat ze straks een erfelijke aandoening hebben dan wordt u daar op aangekeken. 

Als u een geschikte reu denkt gevonden te hebben ga dan eens kennismaken. Een foto en verhaaltje kunnen een vertekend beeld geven.
 Als de hond ook in het echt aan uw verwachtingen voldoet kan u de mensen op de hoogte stellen van u interesse en wanneer u verwacht dat uw teef loops zal worden. 
STAP 4: De dekking
Voordat u de teef laat dekken is het belangrijk dat u wel al aanmeldingen heeft voor het nest. Vraag rond wat de gemiddelde nest-grootte van uw ras of kruising is en zorg dat u minimaal zoveel belangstellenden heeft. Vaak haken mensen als de pups er zijn alsnog af.
Daarnaast is het het beste om de teef eerst lichamelijk en geestelijk volwassen te laten worden. Bij veel rassen is dat vanaf 24 maand, maar bij grote rassen en sommige jeugdige honden moet u gewoon wat langer wachten. Een 1e nest mag ook niet te laat gebeuren, de leeftijd hangt af van het ras (de Berner Sennen wordt bv maar 6-8 jaar dus zou 5 eigenlijk al te oud zijn, een gemiddelde herder of poedel wordt rond de 15 en dan kan het langer). De dekreu eigenaar zal u de hoogte van het dekgeld vermelden (dit verschilt enorm per ras en dekreu eigenaar) en u kan overleggen hoe vaak u langskomt (2 dekkingen met 1 dag ertussen is normaal) of dat de teef blijft logeren.
De dekprijs bepalen bij een stamboomloze hond kan nagenoeg op dezelfde wijze als bij stamboomhonden. Men kan bv de pupprijs aanhouden. 

Vaak laat men van te voren progesteron bepalen. Dit kan niet bij elke dierenarts dus u zult even moeten rondbellen of een dierenarts er ervaring mee heeft.
 De progesteron bepaling helpt u het juiste dekmoment te bepalen.