Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Fokken via de Rasvereniging

door: Loes Scharenborg | website

U heeft een stamboom hond en wil graag pups met stamboom via de rasvereniging fokken.
 De voorbereiding voor een nest op deze manier geeft wat meer kosten en vergt wat meer moeite, maar het heeft ook veel voordelen.


STAP 1: Lid worden van de rasvereniging
Hier hoef ik verder denk ik niet op in te gaan. U moet even een bezoek brengen aan de website van uw ras en u daar aanmelden.
 Lidmaatschapskosten liggen vaak tussen de 25-40 euro per jaar en u ontvangt dan vaak enkele keren per jaar het clubblad.




STAP 2: De regels van de vereniging omtrent fokken kennen
Elke rasvereniging heeft zijn eigen eisen, u zult dus op de website van de rasvereniging van uw hond naar de regels moeten zoeken.
 Onder het kopje Fokregelement op hun website kunt u meestal in 1 oogopslag vinden wat de regels en voorwaarden zijn om met uw hond via de rasvereniging te fokken.
 De regels gaan vaak over de minimale leeftijd voor een dekking van reu en teef, de maximale dekkingsleeftijd, welke erfelijke testen er gedaan moeten worden, hoeveel en welke beoordelingen er op shows behaald moeten zijn en of er een aanvullende gedragstest of aankeuring door de vereniging wordt gedaan.




STAP 3: De regels omtrent het fokken in de praktijk brengen
Meestal begin je met het lopen van 2 shows. De meeste verenigingen eisen bv dat de hond op een clubmatch of CAC(IB) show 2 of 3 X een ZG (Zeer Goed) of U (uitmuntend) halen. Deze uitslagen bewaart u omdat u later kopieën moet opsturen. 
Inschrijfkosten voor een show variëren van 15 euro voor een clubmatch tot 50 euro voor een internationale show.

 Daarna gaat u de erfelijke testen laten uitvoeren. De vereniging geeft vaak zelf aan vanaf welke leeftijd dit moet (vanaf 12/15/18 maand), op welke wijze (DNA, foto's, bloed etc) en bij welke specialisten. 
U kan altijd de vereniging om hulp vragen als u niet precies snapt wat zij bedoelen.
 De kosten van enkele erfelijke testen worden genoemd in het kopje 'erfelijke onderzoeken'.

 Als voorbeeld nemen wij de Zwitserse witte herder even:
Hier is verplicht: HD, ED, MDR1. En aangeraden word om foto's van rug en een BAER-test (gehoor) te laten doen. 
Voor HD en ED moet er een kliniek gezocht worden die officiële foto's mag maken en deze dan door stuurt naar de Raad van Beheer, die ze beoordelen. Er worden dus kosten gemaakt voor de foto's en voor de beoordeling.
 MDR1 is een DNA test. Hiervoor zoekt u een willekeurige dierenarts die bloed wil afnemen en voor u opstuurt incl de benodigde papieren (of u besteld zelf een testkit met swabs en stuurt deze terug). U krijgt dan de uitslag van het laboratorium.

Als de uitkomsten van de testen een goed resultaat geven (in het voorbeeld geval , HD A, ED vrij en MDR1 Vrij) en uw hond het goed heeft gedaan op de show kan u verder gaan naar stap 4.




STAP 4: De hond laten goedkeuren door de vereniging
Vaak betekend dit dat u kopieën van de benodigde showuitslagen en testuitslagen opstuurt naar de rasvereniging, waarna de hond wordt goed- of afgekeurd (als niet alles klopt).
 Soms vraagt een rasvereniging nog om een extra aankeuring/inventarisatie. De hond wordt dan uitgenodigd samen met andere honden bij een speciale keuring vanuit de vereniging. Hierbij letten ze nogmaals op de bouw, het gangwerk, de hoogte en het karakter van de hond, evt wordt er nog een speciale gedragstest afgenomen of een werkproef.
Nadien krijgt u dan te horen of u hond goedgekeurd is  en kan dit ook op de website van de vereniging vermeld worden. 
Per vereniging verschilt het of u voor de aankeuring/inventarisatie moet betalen. Meestal zal het niet meer dan 50 euro zijn.




STAP 5: Kennelnaam en/of aanmelden bij de fokkerslijst en de KK1 en 2 cursussen
De KK1 en 2 cursussen zijn eigenlijk een must voor elke fokker. Bij deze cursussen leert u vanalles over de hond, de anatomie, aandoeningen, voortplanting, erfelijkheidsleer, raskennis etc. De kosten zijn rond de 200 euro per cursus incl de boeken. (hier meer: http://www.kcrijssen.nl/content/andereactiviteiten/kk_1en2.htm)
 De meeste fokkers vragen nu een kennelnaam aan. Dit is zoals u denk ik wel begrijpt de naam waaronder uw 'kennel' bekend zal zijn en de naam die de pups ook op de stamboom zullen krijgen naast hun eigen naam. Dit is niet verplicht, maar wel leuk en handig om te hebben. U kennelnaam is namelijk ook tegelijk later uw reclame.
 Als bv een pup van u later op een show of wedstrijd hoge ogen gooit zal uw kennelnaam daaraan verbonden zijn, mooie gratis publiciteit.
 Een kennelnaam vraagt u aan bij de Raad van Beheer. Daar kan u ook alles vinden over de kosten, de aanvraagprocedure en de regels omtrent de naam. De kosten hiervoor zijn eenmalig 222,25 euro.

 Als u een kennelnaam heeft aangevraagd meldt u dit aan de rasvereniging, ook als u geen kennelnaam heeft, waarna u vraagt of zij u op de fokkerslijst willen plaatsen.
 Mensen die op zoek zijn naar een pup zullen vaak in deze lijst kijken of er een fokker is die hen aanspreekt en bij hen in de buurt woont.
 De kosten om op de fokkerslijst te komen liggen rond de 25 euro.




STAP 6: Het uitzoeken van de reu.
Ook hier kunt u de rasvereniging om hulp vragen
Maar de fokker van uw eigen hond is natuurlijk ook erg geschikt als informatiebron. Zij kent de lijnen (voorouders) waar uw hond uitkomt het beste, evenals de sterke en minder sterke kanten uit de lijn.
Probeer een reu te vinden die u niet alleen qua uiterlijk aanspreekt maar die bv de zwakke punten van uw eigen hond (bv een te golvende vacht, wat korte rug, lichte ogen etc) kan versterken. Wat uw teef minder heeft moet de reu juist als sterk punt hebben.
Let daarnaast natuurlijk op de testen en evt aanvullende testen, op het karakter (heeft u een fanatieke werklustige hond en wilt u pups als huishond verkopen kies dan een wat rustigere reu) en of de reu al heel vaak gebruikt is (en zo ja hoe de nakomelingen uit zijn gegroeid).

 Als u een geschikte reu denkt gevonden te hebben ga dan eens kennismaken. Een foto en verhaaltje kunnen een vertekend beeld geven.
 Als de hond ook in het echt aan uw verwachtingen voldoet kan u de mensen op de hoogte stellen van u interesse en wanneer u verwacht dat uw teef loops zal worden. 




STAP 7: De dekking

Voordat u de teef laat dekken is het belangrijk dat u wel al aanmeldingen heeft voor het nest. Vraag rond wat de gemiddelde nest-grootte van uw ras of kruising is en zorg dat u minimaal zoveel belangstellenden heeft. Vaak haken mensen als de pups er zijn alsnog af. Daarnaast is het het beste om de teef eerst lichamelijk en geestelijk volwassen te laten worden. Bij veel rassen is dat vanaf 24 maand, maar bij grote rassen en sommige jeugdige honden moet u gewoon wat langer wachten. Een 1e nest mag ook niet te laat gebeuren, de leeftijd hangt af van het ras (de Berner Sennen wordt bv maar 6-8 jaar dus zou 5 eigenlijk al te oud zijn, een gemiddelde herder of poedel wordt rond de 15 en dan kan het langer). De dekreu eigenaar zal u de hoogte van het dekgeld vermelden (dit verschilt enorm per ras. Bij veel rassen is het dekgeld gelijk aan de pupprijs, maar er zijn ook rassen waar men bv 300 euro vraagt + 50 euro per geboren levende pup) en u kan overleggen hoe vaak u langskomt (2 dekkingen met 1 dag ertussen is normaal) of dat de teef blijft logeren.
 Vaak laat men van te voren progesteron bepalen. Dit kan niet bij elke dierenarts dus u zult even moeten rondbellen of een dierenarts er ervaring mee heeft.
 De progesteron bepaling helpt u het juiste dekmoment te bepalen.

 Als u voor de dekking bij de reu komt neemt u de dek- en geboorte-aangiftekaart (te downloaden via de site van de Raad van Beheer) mee. De dekreu eigenaar en u ondertekenen deze als er een geslaagde dekking is geweest.
 Het aanvragen van een stamboom kost per pup 49 euro. Bij deze prijs is inbegrepen de chipkosten.