Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Fokken via de Raad van Beheer

door: Loes Scharenborg | website

U heeft een stamboom hond en wil graag pups met stamboom fokken buiten de rasvereniging om.
 U hebt dan te maken met de Raad van Beheer.


STAP 1: De regels van de vereniging omtrent fokken kennen
Al kiest ervoor om niet via de rasvereniging te fokken, zij hebben wel vaak goede richtlijnen omtrent het fokken.
Lees dus even het fokregelement na en kijk naar de minimale (en maximale) leeftijd van de teef voor een 1e dekking en de erfelijke testen die er gegaan moeten worden.
STAP 2: De regels omtrent het fokken in de praktijk brengen

U heeft nu geen echte verplichtingen naar de Raad van Beheer toe. De hond moet een bepaalde leeftijd hebben en gezond zijn maar daar blijft het bij.
Maar om verantwoord te fokken is het wel nodig om iig de minimumleeftijd (van ong 2 jaar) aan te houden en de erfelijke onderzoeken (vastgesteld door de RV) te laten uitvoeren.
De erfelijke onderzoeken voert u meestal uit als de hond de 12 tot 18 maanden gepasseerd is (afhankelijk van ras en onderzoek). U kan de informatie vinden op de website van de rasvereniging van uw ras.
De kosten van enkele erfelijke testen worden genoemd in het kopje 'erfelijke onderzoeken'.

Als voorbeeld nemen wij de Zwitserse witte herder even:
Volgens de vereniging is verplicht HD, ED, MDR1 aangezien het ras voor deze aandoeningen gevoelig is en u de kans verkleint dat de pups de aandoening erven als u de ouderdieren heeft laten testen. En aangeraden worden foto's van rug en een BAER-test (gehoor).
Voor HD en ED moet er een kliniek gezocht worden die officiële foto's mag maken en deze dan door stuurt naar de Raad van Beheer, die ze beoordelen. Er worden dus kosten gemaakt voor de foto's en voor de beoordeling.
MDR1 is een DNA test. Hiervoor zoekt u een willekeurige dierenarts die bloed wil afnemen en voor u opstuurt incl de benodigde papieren (of u besteld zelf een testkit met swabs en stuurt deze terug). U krijgt dan de uitslag van het laboratorium.

Shows lopen is niet verplicht, maar het kan u wel helpen.
Een objectief iemand kijkt kritisch naar uw hond en geeft de sterke en zwakke punten aan. U heeft hier wat aan omdat u nu weet wat u in een reu zoekt. Een hond die die punten juist sterk heeft.
Daarnaast leert u veel over het ras en bouwt u een netwerk op. Evt ziet u zelfs een reu die u aanstaat.
Inschrijfkosten voor een show varieren van 15 euro voor een clubmatch tot 50 euro voor een internationale show.
STAP 3: Kennelnaam aanvragen (optioneel)

De meeste fokkers vragen nu een kennelnaam aan. Dit is zoals u denk ik wel begrijpt de naam waaronder uw 'kennel' bekend zal zijn en de naam die de pups ook op de stamboom zullen krijgen naast hun eigen naam. Dit is niet verplicht, maar wel leuk en handig om te hebben. U kennelnaam is namelijk ook tegelijk later uw reclame.
 Als bv een pup van u later op een show of wedstrijd hoge ogen gooit zal uw kennelnaam daaraan verbonden zijn, mooie gratis publiciteit.
 Een kennelnaam vraagt u aan bij de Raad van Beheer. Daar kan u ook alles vinden over de kosten, de aanvraagprocedure en de regels omtrent de naam.
De kosten hiervoor zijn eenmalig 222,25 euro.
STAP 4: Het uitzoeken van de reu

De fokker van uw eigen hond is natuurlijk erg geschikt als informatiebron. Zij kent de lijnen (voorouders) waar uw hond uitkomt het beste, evenals de sterke en minder sterke kanten uit de lijn.
Probeer een reu te vinden die u niet alleen qua uiterlijk aanspreekt maar die bv de zwakke punten van uw hond (bv een te golvende vacht, wat korte rug, lichte ogen etc) kan versterken. Wat uw teef minder heeft moet de reu juist als sterk punt hebben.
 Let daarnaast natuurlijk op de testen en evt aanvullende testen, op het karakter (heeft u een fanatieke werklustige hond en wilt u pups als huishond verkopen kies dan een wat rustigere reu) en of de reu al heel vaak gebruikt is (en zo ja hoe de nakomelingen uit zijn gegroeid).

 Als u een geschikte reu denkt gevonden te hebben ga dan eens kennismaken. Een foto en verhaaltje kunnen een vertekend beeld geven.
 Als de hond ook in het echt aan uw verwachtingen voldoet kan u de mensen op de hoogte stellen van u interesse en wanneer u verwacht dat uw teef loops zal worden. 
STAP 5: 
De dekking
Voordat u de teef laat dekken is het belangrijk dat u wel al aanmeldingen heeft voor het nest. Vraag rond wat de gemiddelde nest-grootte van uw ras of kruising is en zorg dat u minimaal zoveel belangstellenden heeft. Vaak haken mensen als de pups er zijn alsnog af.
Daarnaast is het het beste om de teef eerst lichamelijk en geestelijk volwassen te laten worden. Bij veel rassen is dat vanaf 24 maand, maar bij grote rassen en sommige jeugdige honden moet u gewoon wat langer wachten. Een 1e nest mag ook niet te laat gebeuren, de leeftijd hangt af van het ras (de Berner Sennen wordt bv maar 6-8 jaar dus zou 5 eigenlijk al te oud zijn, een gemiddelde herder of poedel wordt rond de 15 en dan kan het langer). De dekreu eigenaar zal u de hoogte van het dekgeld vermelden (dit verschilt enorm per ras. Bij veel rassen is het dekgeld gelijk aan de pupprijs, maar er zijn ook rassen waar men bv 300 euro vraagt + 50 euro per geboren levende pup) en u kan overleggen hoe vaak u langskomt (2 dekkingen met 1 dag ertussen is normaal) of dat de teef blijft logeren.
Vaak laat men van te voren progesteron bepalen. Dit kan niet bij elke dierenarts dus u zult even moeten rondbellen of een dierenarts er ervaring mee heeft.
De progesteron bepaling helpt u het juiste dekmoment te bepalen.

Als u voor de dekking bij de reu komt vergeet dan niet de dek- en geboorte-aangiftekaart (te downloaden via de site van de Raad van Beheer) mee te nemen. De dekreu eigenaar en u ondertekenen deze als er een geslaagde dekking is geweest.
Het aanvragen van een stamboom kost per pup 49 euro. Bij deze prijs zitten de chip en chipkosten in. Omdat u buiten de rasvereniging om fokt moet u 81 euro extra per nest betalen.