Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De pups zijn er

door: Loes Scharenborg | website

Op deze pagina zal de ontwikkeling van de pups de 1e 8 weken uitgelegd worden met ook aandacht voor de complicaties.





DE TEEF
© Schylger SamoyedsVoor zover de teef nog geen wormkuur heeft gehad, geeft u haar er nu een. De teef moet vooral niet bijgevoerd worden met melk, integendeel, de kans op diarree is dan groot. Wel mag u de teef blijven bijvoeren. Kwark, karnemelk of (karnemelkse) gortepap zijn juist wel goed.

Ze mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De normale uitvloeiing is gedurende 3 dagen roodbruin en tot de 10e dag mag deze uitvloeiing helder slijmig zijn. Let op de tekenen van eclampsie.




DE PUPS
© Schylger SamoyedsPups moeten vanaf de geboorte dagelijks aankomen in gewicht. Ongeveer op de 10e dag na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de pups als het goed is hun geboortegewicht verdubbeld. De pups weegt u elke dag op een zelfde tijdstip. U noteert de gewichten in een schrift waar u tijdens de bevalling al de geboorte had beschreven. Gezonde pups groeien normaal 10% van hun lichaamsgewicht per dag. Gewoonlijk kunnen de pups onder normale condities gedurende de eerste drie tot vier weken genoeg melk drinken bij de teef zodat bijvoederen niet nodig is. De geboortegewichten van de pups verdubbelen in ongeveer een week, verdriedubbelen in twee weken en na drie weken hebben ze het viervoudige van het geboortegewicht.


VOEDING
© Schylger SamoyedsVanaf 3 a 4 weken behoort men gaan bijvoeren zodat de pups geleidelijk kunnen wennen aan een andere samenstelling van het voer. KVV (kant en klaar versvoer) is erg geschikt voor de overgang van melk naar vaste voeding. Als een pup niet wil eten kan je de pup proberen met de hand te voeren door hem bij je te nemen en op je vinger wat KVV te doen en in zijn bekje te stoppen.

De pups kan u daarna op KVV laten staan (kies een hoogwaardige variant, bv carnibest pup, carnivoer, haaksbarf, bibi, bandit, alaska, darf) maar u kan de pups daarna ook eens brokjes gaan voeren om ze aan andere texsturen te laten wennen. Kies een hoogwaardige brok (bv arcana, orijen, dogloversgold, fish4dogs, evt farmfood, biofood. Een brok zonder chemische toevoegingen, kleur/geurstoffen en te veel granen) om de pups een goede start te geven.

De moederhond ruimt de uitwerpselen van de puppy's op tot de puppy's bijgevoerd worden.
 

WORMKUREN
De ontworming van de pup is zeer belangrijk, pups kunnen behoorlijk ziek worden van een worminfectie. Door de moeder gedurende de zoogperiode te ontwormen, wordt het wormmiddel via de melk aan de pups doorgegeven. De pups worden dan direct dagelijks ontwormd. Met 3 weken ontwormt u de pups zelf (met pasta). Na het spenen moeten de pups zelf ontwormd worden op 8 en 12 weken. Na de 6e-9e maand is het aan te raden ze 2-3x per jaar te ontwormen.


INENTEN
Het schema van de entingen is als volgt:

  • 6 weken: Hondenziekten, leverziekten en Parvo
  • 9 weken: Parvo en ziekte van Weil (kleine cocktail) en Bordetella (kennelhoest)
  • 12 weken: Hondenziekten, leverziekten, Parvo en Ziekte van Weil (grote cocktail)




ONTWIKKELINGSFASE EN SOCIALISATIE

  • 1 tot 3 weken - Nestfase

  • 3 tot 4 weken - Overgangsfase

  • 4 tot 8 weken - Inprentingsfase

  • 8 tot 12 weken - Gewenning omgevingsfase

  • 12 tot 16 weken Rangorde fase 




Nestfase

© Schylger SamoyedsDe eerste drie weken bestaan voor de pup uit eten en slapen. Deze fase wordt volledig besteed aan groeien. Rond de 13e dag gaan bij de pup de oogjes open, ze gaan echter pas zien rond de 18e dag. Ook dan gaan ze de andere zintuigen gebruiken zoals bijvoorbeeld de oren. De pups en de moederhond hebben deze periode behoefte aan rust. Laat dus tot 3 weken nog geen bezoek toe, ook om het risico op infecties te verkleinen. U en uw gezin mogen wel dagelijks bij de pups, mits de moeder hond aangeeft dat zij dit accepteerd.

Overgangsfase
© Schylger SamoyedsIn de derde en vierde week gaat de pup 'het nest' verlaten. Alle zintuigen zijn nu goed ontwikkeld en verder begint de pup vast voedsel te eten. Breidt de werpkist uit met een puppyren zodat de pups meer kunnen rondlopen en ontdekken, geef ze ook speelgoed (bv zachte ballen of knuffels) en u kan nu ook het bezoek langs laten komen.

 
Imprentingsfase
Deze periode is de belangrijkste periode. In deze fase leert hij zijn soortgenoten kennen. Hij leert de taal van zijn soort (de hond).
Een pup groot brengen met de fles is gedoemd te mislukken als hij bij zijn moeder vandaan gehaald wordt. Deze honden zijn gestoord in hun gedrag. Gaat er iets mis tijdens de inprentingsfase dan kan dit NOOIT meer hersteld worden!! 

Stel de pups nu ook meer bloot aan huiselijke geluiden (stofzuiger, vaatwasser, tv, vallende deksels etc) en vreemde geluiden (zet een cd op met vuurwerkgeluiden, sirenes etc). Nodig bezoek uit om de pups te laten wennen aan verschillende mensen (volwassen, kind, blank, donker etc).

Ontdekkingsfase
© Schylger SamoyedsStimuleer de ontdekkingsdrive van de pups met meer uitdagend speelgoed. Als het weer het toelaat kan u de ren af en toe buiten neerzetten zodat de pups ook daaraan wennen. Koop bv een kattentunneltje, speeltjes met een rinkeltje of lampjes etc.
Wanneer de pups de 1e enting hebben gehad leert u ze ook aan het riempje buiten te wandelen. Moederhond en 1 a 2 pups tegelijk meenemen werkt vaak het beste. Breng ook een bezoekje aan een winkelcentrum, een markt, station etc. Maak alvast een begin met de socialisatie van de pups.
 
Daarnaast begint u alvast met het zindelijk maken van de pups. Zorg voor een apart hoekje in de puppyren (bv met kravten of een kraammatje) waarde pups hun behoefte kunnen doen.
 
Gewenningsfase
© Schylger SamoyedsHierin leert de pup zijn omgeving verkennen. Dus ziet een pup in deze periode nauwelijks andere honden en/of mensen dan zal hij de rest van zijn leven angstig zijn voor honden en/of mensen omdat hij deze niet kent. Het is erg belangrijk dat een pup in de leeftijd van 8 tot 12 weken heel veel indrukken op doet (de kat/de auto/de fiets).
In deze periode verlaten de pups van de meeste rassen ook het nest en gaan ze naar hun nieuwe eigenaar. 8 a 9 weken is de beste leeftijd voor de pups om naar hun nieuwe huisje te vertrekken (wettelijk mag de pup het nest niet verlaten voor de leeftijd van 7 weken, maar voor de ontwikkeling is een week later nog beter). Voor dwergrassen is het beter om nog 2 tot 3 weken langer te blijven.

Bronnen om de tekst samen te stellen http://www.causus.be en http://www.huisdierenziekenhuis.nl en http://www.dierenartsonline.nl en http://www.dierenkliniekstrijthagen.nl