Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De dracht

door: Loes Scharenborg | website

Op deze pagina zal in het algemeen even het verloop van de dracht uitgelegd worden met ook aandacht voor de complicaties.
Daarnaast willen we de voorbereiding op de dracht onder de aandacht brengen. Dit is het allerbelangrijkste, u bent het uw teefje verplicht te weten waar u mee bezig bent om haar en de pups niet in gevaar te brengen.


DE VOORBEREIDING OP DE DRACHT
Een van de onderdelen van de voorbereiding is het inlezen.
Er zijn enkele zeer goede boeken op de markt die u eigenlijk gelezen behoort te hebben voor u gaat fokken.

'Rond de werpkist' van Malinka Lingmont. Een op de praktijk gericht boekje. 'De geboorte bij de hond' van dhr. naaktgeboren. Wat uitgebreider en iets minder simpel geschreven, met vele foto's.
 'Honden fokken' van Esther Verhoef. Praktische gids, vele tips en weetjes uit de praktijk en duidelijke kleurenfoto's. 'Hoera we hebben pups!' van Paul Overgaauw. Alles over het fokken van puppy's en hun verzorging in de eerste acht levensweken.
 'Elementaire kynologische kennis' van Robert van der Molen. Als aanvulling, maar wel een zeer goed boek om uw honden kennis op peil te krijgen

.

Daarbij is het ook erg handig om een ervaren fokker te vinden waar u vragen aan kan voorleggen.
Veel mensen stellen hun vragen aan de dierenarts. Dat kan, mits de dierenarts zich wel gespecialiseerd heeft in voortplanting bij de hond. Veel dierenartsen hebben nog verouderde kennis en maken nauwelijks de dracht en bevallingen mee. Een fokker heeft up-to-date informatie en veel kennis die zij kan overdragen. 

De dracht.
bron: klaver4dieren.nl en http://www.causus.be/vrij.cfm?Id=66, aangepast voor deze site.


LENGTE DRACHT

Vanaf het moment dat de teef gedekt is tot aan de geboorte, zit gemiddeld negen weken (=63 dagen). Maar de pups kunnen al geboren worden vanaf 59 tot 67 dagen na dekking. Tussen de 55-58 dagen spreken we van vroeggeboorten. De levensvatbaarheid ontstaat rond de 59e dag. Hoe groter de worp hoe korter de draagtijd, hoe kleiner de worp hoe langer de draagtijd. Bij drie pups of minder is echter de kans op puppysterfte na 67 dagen dracht vergroot; dan is over het algemeen een keizersnee de aangewezen oplossing. Bij vier pups of meer geldt dit pas op 70e dag. Deze normen gelden natuurlijk alleen maar indien de teef geen symptomen van een naderende bevalling vertoont.

Hormonaal gebeurt er tijdens de dracht en ter inleiding van de geboorte het een en ander.
Progesteron is van belang voor het in stand houden van de dracht. Prolactine zorgt voor het op gang komen van de melkgift. Cortisol is vlak voor de geboorte vooral bij de vruchten in hoge concentratie aanwezig en speelt een belangrijke rol bij de geboorte. Oxytocine doet de baarmoeder samentrekken en zorgt ervoor dat de melkproductie op gang komt. Op deze site kan u de ontwikkeling van het embryo lezen.


Het is raadzaam om vlak voor en/of vlak na de bevalling, de teef eenmaal te ontwormen.
 Het is niet nodig om de teef extra te voeren in de eerste 5 weken van de dracht. Later kunt u haar eventueel wat pupbrokken als extra krachtvoeding geven. Het komt zelfs voor dat de teef rond de 28-30e dag van de dracht een paar dagen weinig eet.
Vanaf de vijfde week dient het rantsoen opgevoerd te worden tot 150% van de normale dosering aan het einde van de dracht. Na de bevalling wordt de voederbehoefte veel groter, soms wel tot 300% van de normale dosis. De verhoogde voeding dient goed verdeeld te worden over meerdere porties per dag. 

CONTROLE DOOR DE DIERENARTS

© Schylger SamoyedsDe versmelting van eicel en zaadcel vindt plaats in de eileider; 5-7 dagen later daalt de bevruchte eicel af in de baarmoeder, waar de innesteling van het embryo pas na 17-21 dagen plaats vindt. De vruchten zijn over beide baarmoederhoornen gelijk verdeeld. De vruchtblazen zijn vanaf 26 dagen duidelijk in de buik te voelen door de dierenarts of met echografie zichtbaar te maken. Op een röntgenfoto zijn de puppies pas vanaf 45 dagen waarneembaar.
Dit is erg handig om te doen omdat u dan weet hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten en of alles eruit is.
 Daarnaast is het prettig voor u en de mensen op de wachtlijst. U kan nu de mensen informeren en evt extra mensen zoeken, of mensen moeten teleurstellen.


DE WERPKIST
De teef moet wennen aan een plaats waar ze rustig kan werpen, enkele weken voor de pups verwacht worden. Hiervoor is een werpkist zeer geschikt. Dit is een kist waar de teef en haar pups gemakkelijk in passen. Aan de voorkant is de rand zo laag, dat de teef er gemakkelijk in kan. De rand is wel zo hoog dat de pups er niet uit kunnen. 
Als bodembedekking in de kist is er de keuze uit een moltondeken, ribkarton, lakens of kranten, erg handig zijn ook de incontinentiematjes die men bij mensen gebruikt met erover kranten. 
Dat het belangrijk is om de kist vaak te verschonen, spreekt voor zich. De kist moet op een rustige, tochtvrije en niet te koude plaats staan. Het is de bedoeling dus dat de werpkist op een plek staat waar men vaak is, bv de woonkamer of de bijkamer om de teef en later ook de pups in de gaten te kunnen houden. De werpkist hoort niet in de schuur.
Het is belangrijk dat pasgeboren pups het warm genoeg hebben. De teef zorgt in belangrijke mate voor de directe warmte. Een geïsoleerde werpkist houdt deze warmte goed vast. Als het toch nog te koud is, zullen de pups veel piepen en rondkruipen, op zoek naar warmte. Een kruik (met een handdoek eromheen) van 40°C kan dan voor wat extra warmte zorgen, maar ook een warmtelamp of warmtematje kan gebruikt worden.
 
SCHIJNDRACHT

Het is ten eerste belangrijk te weten of een teef na dekking inderdaad drachtig is. Ook als een teef niet drachtig is, zal ze zich na de dekking gaan gedragen alsof ze wel drachtig is: ze kan zelfs na 9 weken doen alsof ze pups krijgt en met knuffels gaan sjouwen alsof het haar pups zijn. De melkklierpakketten raken gezwollen en ze kan ook melk gaan geven. Dit is de zogenaamde schijndracht. Deze schijndracht komt ook voor als de teef niet gedekt is. Wanneer de teef daar erg veel last van heeft, kan daar met medicatie, maar ook met homeopathische middelen wat aan gedaan worden.