Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De bevalling

door: Loes Scharenborg | website

Op deze pagina zal in het algemeen de bevalling uitgelegd worden. Daarnaast willen we de voorbereiding op de bevalling onder de aandacht brengen. Dit is het allerbelangrijkste, u bent het uw teefje verplicht te weten waar u mee bezig bent om haar en de pups niet in gevaar te brengen.


VOORBEREIDING

Voor de bevalling begint dient u een werpkist opgezet (liefst al een week of 2 ervoor om de teef te laten wennen) te hebben en daarnaast de benodigde spullen klaar te hebben liggen. Het is handig om deze spullen alvast in huis te halen, niet alleen voor de bevalling, maar ook voor na de bevalling voor de pups en moederhond:

 • Werpkist (€350,- tot €500,-)
 • Puppyren binnen €80,-

 • Puppyren buiten €250,-
 • Warmtelamp of warmteplaat compleet € 65,-
 • Weegschaal €80,-
 • Puppytrog/bakjes/schotel ong €30,-
 • Flesje Dettol

 • Druivensuiker (Dextro energy tabletten, naturel)
 • Puppymelk én zuigflesje(s)
 • Flaconnetje sterke drank/alcohol

 • Slijmzuigertje voor baby’s. (firma Spat)
 • Flossdraad (navelstreng afbinden)

 • Flesje Puur Utero

 • Nutridrops (Spat)
 • Haakgaren om bandjes te haken of kant en klare puppybandjes
 (of evtueel verschillende kleuren nagellak indien het lichtgekleurde honden betreft, voor merkteken boven staart)
 • Kraam/incontinentiematjes en kranten
 • Extra voeding voor de moederhond

 • Heel veel oude kranten (maanden van te voren sparen) niet zozeer voor de bevalling maar wel daarnaDaarnaast is het handig om iemand te hebben die u om hulp kunt vragen wanneer de bevalling begint. Een ervaren fokker of de dierenarts op standby. Van te voren enkele filmpjes kijken via bv youtube kan u ook al een idee geven van wat u staat te wachten.DE BEVALLING
Ongeveer 20 uur voor de bevalling daalt de temperatuur (normaal 38-39 C) een halve tot anderhalve graad en het dier gaat zich voorbereiden op de geboorte. 
Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig, wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moet plaatsvinden. Vlak ervoor begint tengevolge van de weeenactiviteit de temperatuur weer te stijgen tot ver boven de 37.0 C. De teef zal weinig eten, soms zelfs braken, en zich vaak ontlasten en urineren; ze is onrustig en maakt graafbewegingen in het nest.

De geboorte zelf is in te delen in drie fasen:

 • de voorbereidingsfase
 • de ontsluitingsfase
 • de uitdrijvingsfaseIn de voorbereidingsfase bereidt de teef zelf de komst van haar pups voor. In veel teven zit nog de drang om een hol te graven. Ze doen alsof ze een hol graven in de dekens of kranten in de werpkist. Er zijn teven die inderdaad buiten een hol gaan graven, als ze daar de kans voor krijgen. Dit graven, of nestbouw gedrag, wordt afgewisseld met 'normaal' gedrag. De teef zal zich ook vaak likken, voornamelijk van onderen (de vulva). Dit gedrag komt ook voor bij de schijndracht. 
Teven die voor de eerste keer werpen, worden vaak tijdens de uitdrijving van de eerste pup nerveus. Ze weten niet precies wat ze moeten doen en de hulp van de eigenaar is in dit geval noodzakelijk.


In de ontsluitingsfase heeft de teef weeën. De weeën beginnen 12 tot 24 uur voordat de pups geboren worden. De lichaamstemperatuur daalt nu ook zo'n 1 à 2 graden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opgerekt wordt. De dieren hebben minder trek dan normaal en ze plassen en onlasten veel, waarbij de ontlasting wat dunner kan worden. Laat ze daarom veel uit, of, beter nog, zorg dat ze zelf naar buiten kunnen om hun behoefte in de tuin te doen. Vlak voor de uitdrijvingsfase begint, zal de ademhaling sneller gaan en kunnen de teven ook gaan braken.


De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de teef mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen is het gevolg van een reflex. Deze reflex wordt veroorzaakt doordat er een puppy in de bekkenholte ligt. Tijdens een wee zal de teef meerdere malen persen. Ze houdt de staart af om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Meestal ligt de teef, maar ook gehurkt en staand persen kan voorkomen. UW ROL
U vervult tijdens de geboorte eigenlijk de rol van reu. Dit betekent voor de teef dat er iemand in de buurt is die zij vertrouwt en die haar zal beschermen. Hierdoor zal de teef zich veel meer op haar gemak voelen tijdens de geboorte. Het is wel belangrijk dat u het vertrouwen ook geeft. Dus niet in paniek raken, maar rustig en vooral geduldig blijven. Er zijn vele gevallen bekend waarbij de eigenaar tijdens de geboorte wegging, waardoor deze veel langer duurde of zelfs lange tijd stopte. De eigenaar moet tijdens het geboorteproces een (schriftelijk) verslag bijhouden. Hierin moet staan wanneer de teef begon met persen, wanneer welke pup geboren werd en eventuele bijzonderheden en het tijdstip waarop deze gebeurden. U noteert van elke pup het geboorte gewicht en merkt de pup. Dit kan met speciale puppiebandjes, nagellak, maar u kan ook de aftekeningen+geslacht noteren. Het waarnemen is erg belangrijk, maar niet te snel ingrijpen ook! Door het bijhouden van de gebeurtenissen is het makkelijker om met de dierenarts te overleggen en te bepalen wanneer er moet worden ingegrepen. 


NORMALE BEVALLING

Het persen kan lang duren, voor de eerste pup kan dit al gauw een paar uur in beslag nemen. Wordt echter het geboorteblaasje of de pup zelf zichtbaar, dan mag het nog maximaal een uur duren. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, in een half uur geboren worden. Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Als een teef al lang aan het persen is, en de pup is deels zichtbaar, dan kan voorzichtig geprobeerd worden de teef een beetje te helpen. Dit mag uiteraard alleen gebeuren door iemand die al enige ervaring heeft. Geef zelf nooit weeënbevorderende middelen. Deze kunnen meer kwaad dan goed en mogen alleen na onderzoek door een dierenarts worden toegediend (indien nodig) door de DA of een ervaren fokker.

© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds

    
© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds

    
© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds

    
© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds

    

STUITLIGGING
Normaal gesproken hoeft stuitligging bij honden geen problemen op te leveren.

© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds
  
© Schylger Samoyeds© Schylger Samoyeds

  

Bron: http://www.causus.be/vrij.cfm?Id=66 en http://www.klaver4dieren.nl aangepast en aangevuld voor deze website