Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Waarom fokken?

door: Loes Scharenborg | website

WAAROM FOKKEN?
Waarom wilt u een nestje fokken? U moet wel een goede reden hebben om uw hond dit te laten doorstaan en zelf zoveel tijd en geld erin te stoppen.


U WILT EEN PUPJE VAN UW EIGEN TEEF?
Niet doen. De kans dat een hondje uit uw teef op uw teef gaat lijken is niet erg groot, de vader heeft namelijk ook invloed. Daarnaast gaat een dochter bij een moeder vaak fout, teven onderling kunnen vechten tot aan de dood. Een reu aanhouden bij een teef kan ook problemen geven en daarnaast ontstaat nog het probleem dat een zoon zijn loopse moeder gewoon zal willen dekken. Een nest bij de gemiddelde hond wel zon 6-8 pups bevatten, wat gebeurt er met die andere 5-7 pups die u op de wereld zet? Er zijn al zoveel hondjes in Nederland alleen die op een nieuw baasje wachten.


U WILT GRAAG EEN NESTJE MEEMAKEN?
Niet doen. Omdat u het leuk vind moet u teefje 4 maanden afzien? 2 maand dracht, wat fysiek en psygisch belastend is, met daarna een bevalling die niet zonder risico's is, om vervolgens nog eens 8 weken pups te moeten verzorgen. Een teefje zou liever niet dit alles doormaken en gewoon graag met u de bossen ingaan. U zet weer een boel hondjes op de wereld terwijl er al zoveel honden zijn die nog een baasje zoeken.
 

BEDENK DAT EEN NEST NIET ALLEEN ROZENGEUR EN MANENSCHIJN IS
U stelt u teef bloot aan een risico en een nest en de voorbereiding kosten veel tijd en geld! U moet dus van te voren al een spaarpot hebben om alle testen te kunnen betalen, de benodigdheden, het speciale voer, de entingen en ontwormingen etc, de evt keizersnede en bijkomende dierenartskosten.

U mist inkomsten door niet te kunnen werken want u kan de teef vanaf 8 weken dracht niet meer dagen of halve dagen alleen laten. Er zal altijd iemand bij de teef en de pups moeten zijn, vooral de eerste periode ivm het gevaar van doodliggen en problemen bij de pups (bv niet willen drinken) en vanwege het schoonmaken en de socialisatie.
 
Als u toch wilt fokken, omdat uw teef echt een aanwinst voor het ras of de hondenpopulatie is kan u op deze site meer info vinden.